Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Průvodce diabetem: po stopách cukrovky

Diabetes mellitus, známý také jako cukrovka, je chronické metabolické onemocnění charakterizované vysokou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Vzniká buď kvůli nedostatku hormonu inzulínu (diabetes mellitus 1. typu) nebo kvůli snížené citlivosti tělesných buněk na inzulín (diabetes mellitus 2. typu).

U diabetes mellitus 1. typu, který se často objevuje již v dětství, nedokáže slinivka břišní produkovat dostatek inzulínu, což je hormon regulující hladinu cukru v krvi. Tento typ cukrovky je často spojen s autoimunitními procesy, kdy imunitní systém těla chybně napadá a ničí inzulín produkující buňky v pankreatu.

Diabetes mellitus 2. typu je častější a obvykle postihuje dospělé jedince, často související s obezitou, nezdravým životním stylem a genetickými faktory. Zde tělo stále produkuje inzulín, ale buňky jsou na něj částečně nebo úplně rezistentní.

Etiologie a rizikové faktory

Diabetes mellitus má různé příčiny, které se liší podle typu. U diabetes mellitus 1. typu je důležitý autoimunitní proces, kde imunitní systém chybně zaútočí na inzulín produkující buňky. Tento proces může být spuštěn genetickými faktory nebo vnějšími vlivy, jako jsou viry. Na druhou stranu, diabetes 2. typu je více spojen s životním stylem a genetikou. Hlavními rizikovými faktory jsou obezita, sedavý životní styl, nezdravá strava, věk nad 45 let a rodinná anamnéza diabetu.

Diabetes 4

Projevy onemocnění

Projevy diabetes mellitus zahrnují zvýšenou žízeň, časté močení, únavu, zhoršené hojení ran, rozmazané vidění a v případě 1. typu také nevysvětlitelnou ztrátu hmotnosti. Dlouhodobě nekontrolovaná diabetes může vést k vážným komplikacím, včetně poškození ledvin, očí, nervů a kardiovaskulárního systému.

Diagnostické metody

Diagnostika diabetes mellitus se opírá o několik krevních testů. Hladina glukózy nalačno poskytuje okamžitý přehled o hladině cukru v krvi. Orální glukózový toleranční test vyhodnocuje, jak efektivně tělo zpracovává glukózu. Test HbA1c (glykovaný hemoglobin) nabízí dlouhodobý pohled na kontrolu glukózy v krvi. Dále se mohou provádět testy na protilátky (zejména u typu 1) a C-peptidový test, který hodnotí produkci inzulínu slinivkou břišní.

Diabetes mellitus je onemocnění, které vyžaduje dlouhodobé a komplexní řízení. S vhodnou péčí a dodržováním léčebného plánu mohou jedinci s diabetem vést plnohodnotný život a minimalizovat riziko vzniku komplikací.

Léčebné možnosti

Léčba diabetu zahrnuje širokou škálu metod. U diabetes mellitus 1. typu je inzulínová terapie nezbytná. Existují různé formy inzulínu, včetně krátkodobě působících a dlouhodobě působících přípravků. U diabetes mellitus 2. typu mohou být použity orální antidiabetika, jako jsou metformin nebo sulfonylmočoviny, spolu s GLP-1 agonisty a SGLT2 inhibitory. V některých případech může být potřebná také inzulínová terapie.

Psychologické aspekty

Diabetes mellitus může mít významný dopad na psychické zdraví. Lidé s diabetem často čelí emocionálním výzvám, jako je stres z řízení onemocnění, obavy z komplikací a zátěž spojená s udržováním přísného léčebného režimu. Podpora psychologického zdraví je proto důležitou součástí komplexní péče o diabetiky.

Život s diabetem zahrnuje pravidelné monitorování hladiny cukru v krvi, dodržování léčebného režimu, správnou dietu, pravidelný fyzický pohyb a vyhýbání se rizikovým faktorům jako je kouření nebo nadměrný příjem alkoholu.

Autor: Filip Ustohal 

Vyšetření cukrovky

Preventivní balíček vyšetření pro ranou detekci a sledování diabetu

Chci se otestovat!
 
 
Literatura a studie
Inzucchi, S. E., et al. (2015). Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2015: A Patient-Centered Approach: Update to a Position Statement of the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes. Diabetes Care, 38(1), 140-149.
 
Nathan, D. M., et al. (2007). Medical Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes: A Consensus Algorithm for the Initiation and Adjustment of Therapy. Diabetes Care, 30(1), 136-142.
 
Skyler, J. S., et al. (2020). Differentiation of Diabetes by Pathophysiology, Natural History, and Prognosis. Diabetes, 69(12), 2537-2551.
 
Kahn, S. E., & Cooper, M. E. (2014). Diabetes: Pathophysiology and Treatment.
 
Powers, A. C., et al. (2017). Harrison's Principles of Internal Medicine.
 
American Diabetes Association. (2022). Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care, 45(Suppl 1), S1-S254.
 
Dabelea, D., et al. (2014). Association of Type 1 Diabetes vs Type 2 Diabetes Diagnosed During Childhood and Adolescence With Complications During Teenage Years and Young Adulthood. JAMA, 311(17), 1778-1786.
 
Gregg, E. W., et al. (2014). Changes in Diabetes-Related Complications in the United States, 1990-2010. The New England Journal of Medicine, 370(16), 1514-1523.