Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Selen: Nepostradatelný pro imunitu a metabolismus

Selen je esenciální stopový prvek, který má zásadní význam pro lidské zdraví. Jeho role je obzvláště důležitá pro správnou funkci imunitního systému a antioxidační obranné mechanismy. Tento článek se zaměřuje na to, jak selen ovlivňuje lidské zdraví, z jakých zdrojů ho můžeme získat a jaké mohou být důsledky jeho nedostatku či nadbytku v těle.

Role selenu v lidském těle

Selen je klíčovou složkou několika enzymů, včetně glutathion peroxidáz, které jsou zásadní pro antioxidační obranu těla. Tyto enzymy chrání buňky před poškozením volnými radikály, které se tvoří během normálního metabolismu a jsou spojeny s několika degenerativními onemocněními, včetně rakoviny a srdečních onemocnění. Selen také hraje roli ve funkci štítné žlázy, kde je nezbytný pro přeměnu thyroxinu (T4) na aktivnější formu trijodthyronin (T3).

Nechte si vyšetřit štítnou žlázu - zde

Selen je pro nás tedy důležitý hned z několika důvodů, níže je přehled jeho nejdůležitějších funkcí:

  1. Antioxidantní ochrana: Selen je nezbytný pro správnou funkci enzymů, jako jsou glutathion peroxidázy, které hrají klíčovou roli v obraně těla proti oxidativnímu poškození způsobenému volnými radikály. Tyto radikály mohou přispět k vývoji chronických onemocnění, včetně srdečních nemocí a rakoviny.
  2. Podpora imunitního systému: Selen má zásadní vliv na udržení zdravého imunitního systému. Pomáhá regulovat reakci bílých krvinek a zvyšuje efektivitu boje proti infekcím a nemocem.
  3. Funkce štítné žlázy: Selen je klíčový pro metabolismus hormonů štítné žlázy. Je součástí enzymů potřebných pro přeměnu primárního hormonu štítné žlázy, thyroxinu (T4), na jeho aktivnější formu, trijodthyronin (T3). Tyto hormony regulují mnoho tělesných funkcí, včetně metabolismu a teploty těla.
  4. Reprodukční zdraví: Selen hraje důležitou roli v mužské reprodukci, kde je důležitý pro správnou tvorbu spermií a jejich kvalitu. Nedostatek selenu může vést k snížené plodnosti u mužů.
  5. Prevence některých chronických onemocnění: Studie naznačují, že selen může pomoci snížit riziko některých forem rakoviny, zejména rakoviny prostaty, plic a tlustého střeva. Selen se také podílí na prevenci srdečních onemocnění tím, že snižuje oxidační stres a zánět v těle.
  6. Detoxikační funkce: Selen může pomáhat v detoxikaci těla tím, že podporuje odstranění těžkých kovů a dalších škodlivých látek.

Problémy při nedostatku selenu

Nedostatek selenu může vést k řadě zdravotních problémů, včetně svalové slabosti, kardiomyopatie známé jako Keshanova choroba, problémů s imunitním systémem a hypothyroidismu. Děti a těhotné ženy jsou k nedostatku zvláště náchylné, protože selen je nezbytný pro růst a vývoj. Níže opět nalezneme přehled nejdůležitějších potíží, které mohou souviset právě s nedostatkem selenu:

  1. Problémy s imunitním systémem: Nedostatek selenu může vést k oslabení imunitního systému, což zvyšuje náchylnost k infekcím a může zpomalit proces hojení.
  2. Kardiomyopatie: Jedním ze specifických onemocnění spojených s nedostatkem selenu je Keshanova choroba, což je typ kardiomyopatie (onemocnění srdečního svalu) vedoucí k oslabení srdce a srdečního svalu.
  3. Problémy se štítnou žlázou: Nedostatek selenu může narušit funkci štítné žlázy, protože, jak jsme se dozvěděli výše, selen je nezbytný pro přeměnu thyroxinu na jeho aktivní formu. To může vést k symptomům hypothyroidismu, jako jsou únavnost, přibývání na váze, depresivní stavy a pocity chladu.
  4. Reprodukční problémy: U mužů může nedostatek selenu ovlivnit kvalitu spermií, což může vést k problémům s plodností. U žen byla nalezena spojitost mezi nedostatkem selenu a potížemi v těhotenství, jako jsou potraty nebo vývojové problémy plodu.
  5. Narušení růstu: U dětí může nedostatek selenu zpomalit růst a vývoj.
  6. Myopatie: Nedostatek selenu může způsobit svalovou slabost a bolesti svalů.
  7. Mentální únava a změny nálad: Nedostatek selenu může vést k pocitům únavy, malátnosti a v některých případech i k depresi.

Nedostatek selenu není ve vyspělých zemích, kde je strava obvykle dostatečně rozmanitá a obsahuje dostatek všech živin, častou komplikací. Nicméně v oblastech, kde je obsah selenu v půdě nízký a místní populace jsou závislé na lokálně pěstovaných potravinách, může být nedostatek selenu významným problémem.

Doporučené denní množství

Doporučené denní množství selenu se může lišit v závislosti na věku, pohlaví a ostatních fyziologických podmínkách, jako je těhotenství nebo kojení. Průměrná hodnota by však měla být kolem 55 mikrogramů denně a rozhodně by neměla být vyšší než 400 mikrogramů, neboť takto vysoký příjem může vést až k otravám.

Jaká hrozí nebezpečí při nadměrném příjmu?

Příliš vysoký příjem selenu může být toxický a vést k příznakům jako jsou například:

  • Gastrointestinální problémy: Nevolnost, zvracení a průjem jsou běžné příznaky otravy selenem, zejména když je přijato vysoké množství selenu najednou.
  • Změny na pokožce a vlasech: Dlouhodobé nadměrné užívání selenu může způsobit ztrátu vlasů, lámavost nehtů a v některých případech i zbarvení zubů nebo kůže.
  • Neurologické symptomy: Vysoké dávky selenu mohou vést k neurologickým problémům jako jsou únava, podrážděnost, třes nebo i těžší poškození jako jsou problémy s pamětí nebo změny v chování.
  • Metalická chuť v ústech: Tento symptom je často hlášen u osob, které byly vystaveny přílišnému množství selenu.

Otravy selenem jsou nicméně velmi vzácné, protože v potravě se takto vysoká množství nevyskytují a v doplňcích stravy bývá obvykle selenu nižší množství, navíc v kombinaci s jinými prvky a látkami.

Zdroje selenu z potravy

Mezi nejběžnější a zároveň nejbohatší zdroje selenu patří:

  • Para ořechy: Jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu. Už jediný para ořech může obsahovat dostatek selenu na pokrytí denní potřeby dospělé osoby.
  • Mořské ryby a plody moře: Velmi dobrými zdroji jsou tuňák, sardinky, losos, halibut, krevety a humr, které obsahují značné množství selenu.
  • Drůbež: Kuřecí a krůtí maso také obsahuje významné množství selenu.
  • Vejce: Jsou snadno dostupným a významným zdrojem selenu, který přispívá k jeho dennímu příjmu.
  • Hovězí a vepřové maso: Tyto druhy masa jsou dalším dobrým zdrojem selenu, obzvláště hovězí játra jsou bohatá na tento minerál.
  • Celozrnné obiloviny: Jako jsou hnědá rýže, celozrnný chléb, ovesné vločky a těstoviny, které mohou přispět k zajištění dostatečného příjmu selenu.
  • Sójové výrobky: Tofu, sójové mléko a jiné sójové produkty obsahují selen, který může pomoci v doplnění tohoto minerálu.
  • Slunečnicová semínka a ořechy: Kromě para ořechů jsou i další ořechy a semínka, jako jsou mandle, vlašské ořechy a slunečnicová semínka, dobrými zdroji selenu.
  • Ledviny a játra: Orgánové maso, jako jsou ledviny a játra, obsahuje vyšší koncentrace selenu.

Zajímavostí je, že obsah selenu v rostlinných zdrojích odráží množství selenu v půdě, ve které byly plodiny pěstovány, u hospodářských zvířat pak může souviset s obsahem v rostlinné stravě, kterou byla krmena. Jak už bylo zmíněno výše, toto pak může způsobovat nedostatek selenu v některých populacích, kde je obsah selenu v půdách nižší.

Doplňky stravy

V doplňcích stravy se selen v zásadě vyskytuje ve dvou formách:

  • jako selenomethionin – což je modifikovaná esenciální aminokyselina methionin,
  • nebo ve formě svých sodných solí – pak se jedná o anorganické látky.

Přičemž organická forma, selenomethionin, bývá považována za účinnější, protože se lépe vstřebává a ukládá v těle. Anorganické látky se mohou obtížněji vstřebávat, a navíc hrozí vyšší riziko toxických účinků.

 

Jak bylo v článku řečeno, selen hraje nezastupitelnou roli v mnoha aspektech lidského zdraví, včetně imunitní funkce, antioxidační obrany, metabolismu hormonů a reprodukčního zdraví. I když se selen nachází v mnoha potravinách, jako jsou ořechy, mořské ryby, maso a obiloviny, místní podmínky, jako je obsah selenu v půdě, mohou ovlivnit jeho dostupnost v potravě. Nedostatek selenu může vést k vážným zdravotním problémům, nicméně i jeho nadbytek může být toxický. Je tedy, více než u jiných minerálů, důležité najít rovnováhu v denním příjmu a udržet se v rámci doporučených denních dávek.

Autor Lucie Zavoralová

Mineral Triple

trojkombinace zinku, mědi a selenu, které jsou klíčové pro podporu imunitního systému...

Více informací
 
 

Kontrola selenu

Laboratorní test, který se používá k měření hladiny selenu v krvi.

Více informací