Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Hořčík – nejdůležitější a zároveň nejvíce zanedbávaný minerál v suplementaci

 jablkoHořčík se podílí na stovkách procesů v lidském těle. Účastní se ve více než 300 enzymových reakcí, je nezbytný pro produkci energie, rovnováhu elektrolytů, tvorbu bílkovin a syntézu DNA a RNA. Vyžadují ho všechny kompártmenty v těle a je nezbytný pro správné fungování těla.

lighting PRODUKCE ENERGIE

Aby vaše tělo mohlo vykonávat jakoukoli funkci, potřebuje k tomu energii. K získání energie používá vaše tělo hořčík k aktivaci adenosintrifosfátu. Pokud vašemu tělu chybí energie, nemůže správně fungovat, a nakonec se budete cítit unavení a vyčerpaný. To je špatná zpráva pro cvičení, protože i když se stále můžete dostat na maximum, vaše maximum bude mnohem nižší, pokud nebudete mít energii na udržení cvičebního programu.

runner ATLETICKÝ VÝKON

Kromě nižší energie bude vaše tělo vyžadovat více kyslíku, když máte nedostatek hořčíku. Budete nakonec muset pracovat tvrději, abyste provedli jednoduché pohyby, a pokud si budete chtít dát jen "lehký" trénink, cvičení pro vás bude velice namáhavé a způsobí zvýšenou potřebu hořčíku o 10-20%. Rozhodně nechcete skončit v tomto začarovaném kruhu. Užívání sloučenin hořčíku (viz. dále) vám ve skutečnosti umožní pracovat lépe a tím si zajistíte, že budete schopni podávat maximální výkon, takže výsledky uvidíte dříve.

bone ZDRAVÍ KOSTÍ

Jak stárnete, vaše kosti přirozeně ztrácejí hustotu a stávají se křehčími. Ačkoli se všeobecně věří, že vápník je jedinou příčinou slabých kostí, hořčík je také klíčovým minerálem v prevenci křehkosti kostry, zlomenin a kostních chorob, jako je například osteoporóza. Suplementace hořčíkem může pomoci jedinci s nedostatkem souvisejícím s věkem a také s nedostatky vyplývajícími ze špatného výběru stravy.

stomach ZDRAVÉ TRÁVENÍ

Užívání doplňku s obsahem hořčíku může pomoci uvolnit trávicí trakt, což vede k hladšímu a snadnějšímu pohybu střev. V některých případech může být dokonce účinnější než laxativa (neabsorbovatelné anorganické soli) pro snadnější a frekventovanější vyprazdňování.

youth-day PODPORA MLÁDÍ

Výzkumy ukazují, že známky stárnutí začínají na buněčné úrovni a významně ovlivňují fungování vašeho těla. Vzhledem k tomu, že buňky se mohou replikovat pouze tolikrát, že už toho nejsou schopny, lze hořčík užívat ke zpomalení procesu replikativního stárnutí (ztráta schopnosti buňky se dělit a replikovat). Nemusíte se bát, že budete vypadat starší, ale účinky nekončí jen u toho.

Nedostatek hořčíku

magnesium

Jeho nižší hladina je běžná u starších lidí a nižší hladiny lze pozorovat také u lidí s chronickým onemocněním gastrointersticiálního traktu, onemocnění jater a ledvin, ale také u Diabetes mellitus 2. typu (DM 2. typu). Studie jasně ukazují, že jeho nedostatečný příjem může podpořit rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, aterosklerózu, DM 2. typu a dle nejnovějších studií je jeho nízká hladina spojena s rozvojem deprese a úzkosti.

Jedním z negativních vlivů zemědělství je, že se jeho koncentrace v půdách snižuje a v současné době je jeho příjem z potravin již nedostatečný. Jeho suplementace je však v populaci zanedbávána a je nejvíce přehlíženým minerálem.

Existují nějaké formy hořčíku?

Ano, existují anorganické (oxid, hydroxid atd.) a organické formy (citrát, aspartát, bisglycinát, malát, taurát, sulfát atd.). Anorganickou formou je například oxid hořčíku, avšak jeho využitelnost pro tělo je přibližně 4-5 %.

Pro suplementaci jsou vhodnější organické formy, které jsou pro tělo využitelnější (80-90%). Magnézium bisglycinát jsme využili v Recovery a Harmony V kombinaci s kyselinou jablečnou, která má synergický efekt, pomáhá proti únavě, bolesti a tuhnutí svalů a celkově zvyšuje regeneraci těla. Vhodné je jeho užívání po náročném dni nebo tréninku. 

Autor: Filip Ustohal

3

Více informací

 

Literatura a studie

Sultan M. Alghadeer: The efficacy of different oral magnesium supplements for migraine prevention: a literature review. Indonesian Journal of Pharmacy 23, 174-182 (2016).

Claudio Borghi; Arrigo F. G. Cicero.: Nutraceutical with a clinically detectable blood pressure-lowering effect: a review of available randomized clinical trials and their meta-analyses. British Journal of Clinical Pharmacology 83, 163-171 (2017).

Anna Capozzi; Giovanni Scambia; Stefano Lello: Calcium, vitamin D, vitamin K2 and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas 140, 55-63 (2020).

Marie-Laure Derom; Carmen Sayón-Orea; José María Martínez-Ortega; Miguel A. Martínez-González: Magnesium and depresion: a systematic review. Nutritional Neuroscience 16, 191-206 (2013).

Fatemeh Edalati Fard; Mojgan Mirghafourvand; Sakineh Mohammad-Alizadeh Charandabi; Azizeh Farshbaf-Khalili; Yousef Javadzadeh; Hanieh Asgharian: Effects of zinc and magnesium supplements on postpartum depression and anxiety: a randomized controlled clinical trial. Women&Health 57, 1115-1128 (2017).

Iolascon; R. Gimigliano; M. Bianco; A. De Sire; A. Moretti; A. Giusti; N. Malavolta; S. Migliaccio; A. Migliore; N. Napoli; P. Piscitelli, G. Resmini; U. Tarantino; F. Gimigliano: Are dietary supplements and nutraceuticals effective for musculoskeletal health and cognitive function? A scoping review. The Journal of Nutrition, Health&Aging 21, 527-538 (2017).

Nils-Erik L. Saris; Eero Mervaala, Heikki Karppanen, Jahangir A. Khawaja, Andrzei Lewenstam: Magnesium an update on physiological, clinical and analytical aspects. Clinica Chimica Acta 294, 1-26 (2000).

Kuninobu Yokota; Mitsutoshi Kato; Frank Lister; Hirokazu Li, Toshiyuki Hayakawa; Tetsuya Kikuta; Shigeru Kageyama; Naoko Tajima: Clinical efficacy of magnesium supplementation in patients with type 2 diabetes. Journal of the American College and Nutrition 23, 506S-509S (2004).