Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Aloe Vera: Příběh listu, který objímá vaše zdraví a vitalitu

 Ve čtvrtém a posledním díle naší série o jednotlivých složkách produktu Care+ si povíme o Aloe vera.

Aloe Vera, také známá jako Aloe barbadensis miller, je rostlina patřící do čeledi Asphodelaceae. Je to sukulentní rostlina, což znamená, že ukládá vodu ve svých listech, stejně jako kaktusy, a je dobře přizpůsobena prostředím s omezeným množstvím vody, například v suchých oblastech. Aloe Vera je původem z Arabského poloostrova, ale dnes je pěstována v mnoha oblastech po celém světě, zejména v oblastech s subtropickým a tropickým klimatem. Aloe Vera je známá a široce využívaná po celém světě kvůli svým léčivým a kosmetickým vlastnostem:

  • Léčivé vlastnosti: Gel z Aloe Vera se tradičně používá k léčbě popálenin, odřenin, podráždění kůže a jiných kožních problémů. Má známé antiseptické, antivirové a anti-houbové vlastnosti.
  • Kosmetický průmysl: Aloe Vera je běžnou součástí mnoha výrobků péče o pokožku, jako jsou krémy, sprchové gely a šampony, kvůli svým hydratačním a zklidňujícím vlastnostem.
  • Vnitřní užívání: Někteří lidé konzumují Aloe Vera gel či šťávu jako doplněk stravy, který může mít prospěšné vlastnosti pro zažívací systém a obecné zdraví, ačkoliv je třeba být při vnitřním užívání opatrný a postupovat podle doporučení, protože některé složky Aloe mohou být ve větších množstvích toxické.
  • Rostlinná péče: Aloe Vera je také oblíbenou pokojovou rostlinou. Je relativně nenáročná na péči, potřebuje hodně světla a jen omezené zalévání, protože její sukulentní listy dokáží uchovat velké množství vody.

Aloe Vera je bohatá na různé chemické složky a nutrienty, včetně:

  1. Vitamínů: Obsahuje vitamíny A, C, E, které jsou antioxidanty, a také vitamin B12, kyselinu listovou a cholin.
  2. Enzymů: Obsahuje enzymy, jako jsou amylasa a lipasa, které mohou pomáhat v trávení.
  3. Minerálů: Nabízí minerály jako vápník, chróm, měď, selen, hořčík, mangan, draslík, sodík a zinek.
  4. Aminokyselin: Aloe Vera poskytuje 20 z 22 lidských potřebných aminokyselin a 7 z 8 esenciálních aminokyselin.
  5. Saponinů: Ty mají čistící a antiseptické vlastnosti.
  6. Polysacharidů: Obsahují muco-polysacharidy, které mají řadu vlastností včetně zlepšení hydratace kůže a anti-stárnutí.
  7. Anthraquinonů: Jsou známé svými laxativními účinky, ale jejich používání je nyní omezeno kvůli možným vedlejším účinkům.

Aloe Vera

Detoxikace a čištění střev

Konzumace Aloe vera byla dlouhodobě zkoumána pro svůj potenciální vliv na detoxikaci a čištění střev. Aloe vera obsahuje látky, jako je acemannan, které mohou pomáhat zvláčňovat střeva. Toto zvlhčení může podpořit pohyb střev a usnadnit průchod potravy, což může pomoci při eliminaci odpadních látek z těla.

Některé studie naznačují, že Aloe vera může pomoci podporovat zdravý trávicí systém a trávicí procesy, včetně zlepšení funkce střev a trávicího traktu. Konzumace Aloe vera byla také spojována s čištěním tlustého střeva od nahromaděných toxinů a odpadních látek, což může přispět k obnovení rovnováhy střevního prostředí. Navíc Aloe vera obsahuje přírodní antioxidanty, které mohou pomoci neutralizovat volné radikály a ochránit buňky střevního traktu. Z tohoto důvodu jsme Aloe vera využili v našem produktu Care+.

Ulcerózní kolitida
Ulcerózní kolitida, také známá jako ulcerativní kolitida, je chronické zánětlivé onemocnění střeva (chronická střevní choroba), které postihuje sliznici tlustého střeva (kolonu) a konečníku. Jedná se o autoimunitní onemocnění, což znamená, že imunitní systém těla chybně napadá vlastní střevní tkáň, což vede k zánětu a tvorbě vředů na sliznici.

Studie provedena v roce 2004 zkoumala vliv užívání aloe vera ve formě potravinového doplňku. Hlavním zjištěním bylo, že pacienti, kteří užívali Aloe vera, vykazovali signifikantně vyšší míru klinické remise (zlepšení příznaků) ve srovnání s placebem. U pacientů užívajících Aloe vera bylo zaznamenáno snížení hladiny zánětlivých cytokinů (proteinů, které hrají roli v zánětu) v porovnání s placebem. Z výsledků vyplynulo, že užívání Aloe vera může být užitečným doplňkem pro pacienty trpící touto nemocí.

Posílování imunity

Aloe Vera obsahuje sloučeniny, které mohou podporovat imunitní systém. Výzkumy naznačují, že Aloe vera může mít pozitivní vliv na imunitní systém a imunomodulační účinky. Studie provedená na myších v roce 2015 ukázala, že Aloe vera zvýšila produkci protilátek proti různým antigenům, což naznačuje, že podporuje imunitní odpověď. Další studie z roku 2019 prokázala, že Aloe vera může ovlivňovat produkci cytokinů v dendritických buňkách, klíčových hráčů v imunitním systému, což naznačuje její schopnost modulovat zánětlivou odpověď.

Systematický přehled z roku 2015 zkoumal vědecké důkazy a potvrdil zlepšení imunitního systému v několika studiích. Výzkum z roku 2016 prokázal, že Aloe vera má imunomodulační a protizánětlivé účinky na buněčné úrovni, což může být spojeno s regulací produkce cytokinů.

Nakonec, studie z roku 2019 ukázala, že Aloe vera může hrát roli v omezování zánětu u zvířat postižených určitými infekcemi.

Tyto výzkumy dohromady naznačují, že Aloe vera může být potenciálně prospěšná pro imunitní systém a má imunomodulační vlastnosti. Je však důležité mít na paměti, že další studie a klinické testy jsou potřebné k potvrzení těchto účinků a pro určení optimálních dávek pro různé účely.

Diabetes mellitus

Studie zahrnující vliv Aloe vera na hladinu cukru v krvi poskytují několik zajímavých zjištění. Jedna z těchto studií, provedená v roce 2002, prokázala, že deriváty aloesinu obsažené v Aloe vera mohou mít antioxidační a antidiabetické účinky, což naznačuje jejich potenciál v regulaci hladiny cukru v krvi.

Další studie z roku 2014 přinesla přehled o přírodních sloučeninách a jejich úloze v léčbě diabetu. Aloe vera byla zmíněna jako potenciální léčebná možnost pro diabetes mellitus.

Výzkum provedený v roce 2020 na krysách ukázal, že konzumace gelu z Aloe vera může mít vliv na hladiny glukózy v krvi, lipidový profil a oxidativní stres u zvířat s diabetem, což naznačuje jeho potenciál jako podpůrnou léčbu diabetu.

Nakonec, v klinickém pokusu provedeném v roce 1996 byl zaznamenán antidiabetický účinek Aloe vera šťávy u nově diagnostikovaných pacientů s diabetem mellitus.

Lipidový metabolismus a redukce cholesterolu

Studie zaměřené na vliv Aloe vera na hladinu cholesterolu poskytly zajímavé poznatky. Jedna z těchto studií z roku 2013 zjistila, že Aloe vera má hypolipidemický efekt, což znamená, že může pomáhat snižovat hladiny lipidů v krvi, což zahrnuje snížení hladiny triglyceridů a LDL cholesterolu.

Zajímavým nálezem bylo i zjištění z roku 2019, kdy klinický pokus ukázal, že Aloe vera může mít pozitivní vliv na hladiny lipidů u pacientů s metabolickým syndromem. To naznačuje, že Aloe vera může být užitečná pro lidi s rizikem vysokého cholesterolu a souvisejících problémů s metabolismem.

Přehled studií z roku 2015 poukázal na různé účinky Aloe vera na hladiny lipidů v krvi, což zahrnuje snižování hladiny cholesterolu. Tyto účinky mohou být způsobeny různými složkami Aloe vera.

Aloe Vera 2

Jaké jsou nežádoucí účinky?

Aloe vera je všeobecně považována za bezpečnou, avšak může při konzumaci vyvolat u citlivějších osob alergické reakce nebo zažívací problém. Také může interagovat s některými léky (viz. níže). Těhotné a kojící ženy by se měly poradit s lékařem před zahájením užívání.

Jsou nějaké interakce léků a Aloe vera?

Aloe vera, může v některých případech při současném užívání s léky vyvolat potenciální interakce. Kombinace Aloe vera s léky na snížení hladiny cukru v krvi může významně ovlivnit hladinu glukózy v krvi, zatímco společné užívání s antikoagulanciemi a antiagregačními léky může zvyšovat riziko krvácení. Také současné užívání Aloe vera a diuretik může způsobit nežádoucí zvýšení hladiny draslíku v krvi. Vzhledem k těmto potenciálním interakcím je nezbytné konzultovat užívání Aloe vera s lékařem, zvláště pokud užíváte jakékoliv léky.

Jaké je doporučené dávkování?

Doporučené dávkování aloe vera může záviset na formě, ve které je produkt dostupný, a také na konkrétním využití. Aloe vera je dostupná v různých formách, včetně gelu, šťávy, kapslí, a v jiných doplňcích stravy. Vždy je klíčové postupovat podle pokynů výrobce na etiketě produktu a přihlédnout k vlastním potřebám a reakcím organismu.

  • Aloe vera šťáva: Běžně se konzumuje v množství 20-30 ml denně, ale některé osoby mohou bezpečně konzumovat až 80 ml denně. Je dobré začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat.
  • Aloe vera v kapslích nebo jiných doplňcích stravy: Je důležité sledovat pokyny výrobce, protože koncentrace Aloe vera se může významně lišit mezi jednotlivými produkty.

Autor: Filip Ustohal

6

Více informací

Literatura a studie

Langmead, L., et al. (2004). Randomized, double‐blind, placebo‐controlled trial of oral aloe vera gel for active ulcerative colitis. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 19(7), 739-747.

Panahi, Y., et al. (2015). Immunostimulatory effects of Aloe vera on the antibody production against T‐dependent and T‐independent antigens in mice. The Journal of Chinese Medicine Research, 8(1), 53-59.

Shakiba, A., et al. (2019). Immunomodulatory effects of Aloe vera on the cytokine profile of dendritic cells. Biomedical Journal, 42(2), 113-119.

Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 5(1), 21-26.

Al‐Hassan, M., et al. (2019). The immunomodulatory and anti‐inflammatory role of Aloe vera in alleviating trypanosomosis induced anemia in rabbits. Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics, 42(5), 558-567.

Rajasekaran, S., et al. (2016). Immunomodulatory and anti-inflammatory effects of Aloe vera gel extract in vitro. Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics, 7(4), 174-180.

Shakiba, A., et al. (2019). Immunomodulatory effects of Aloe vera on the cytokine profile of dendritic cells. Biomedical Journal, 42(2), 113-119.

Yagi, A., Kabash, A., Okamura, N., Haraguchi, H., Moustafa, S. M., Khalifa, T. I., ... & Abou-Ismail, C. (2002). Antioxidant, free radical scavenging and antidiabetic effects of aloesin derivatives in Aloe vera. Planta medica, 68(5), 957-960.

Choudhury, H., Pandey, M., Hua, C. K., Mun, C. S., Jing, J. K., Kong, L., & Ern, S. L. (2014). An update on natural compounds in the remedy of diabetes mellitus: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 5(3), 72-78.

Suares, N. C., Souza, I. A., Guedes, G. D. S., & Costa, R. S. (2020). Aloe vera gel ingestion in rats submitted to Streptozotocin-induced diabetes: Actions on blood glucose levels, lipid profile and oxidative stress. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 10(3), 221-227.

Bunyapraphatsara, N., Yongchaiyudha, S., Rungpitarangsi, V., & Chokechaijaroenporn, O. (1996). Antidiabetic activity of Aloe vera L. juice. I. Clinical trial in new cases of diabetes mellitus. Phytomedicine, 3(3), 241-243.

Akinyemi, A. J., Adedara, I. A., & Thome, G. R. (2013). Hypolipidemic Effects of Aloe Vera in Rats Fed with High-Fat Diet. Journal of Natural Remedies, 13(1), 21-28.

Rajasekaran, S., Sivagnanam, K., & Subramanian, S. (2005). Antihyperlipidemic effect of Aloe vera gel extract in streptozotocin-induced diabetes in rats. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 28(11), 1852-1855.

Hajaghamohammadi, A., & Ziaee, A. (2019). The Effects of Aloe vera on Hyperlipidemia in Patients with Metabolic Syndrome: A Randomized, Open‐Label, Clinical Trial. Phytotherapy Research, 33(6), 1616-1623.

Tabeshpour, J., Imenshahidi, M., & Hosseinzadeh, H. (2015). A Review of the Effects of Aloe vera and Its Constituents on Blood Lipids. Avicenna Journal of Phytomedicine, 5(4), 272-285.