Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Serenoa repens: Přírodní zázrak pro mužské zdraví

Serenoa repens, známá také jako Saw Palmetto, je malá palma původem z jihovýchodních Spojených států. Díky svým jedinečným vlastnostem a účinkům na zdraví se stala populárním doplňkem stravy, zejména mezi muži staršími 40 let. V následujícím článku se podíváme na zajímavosti o Serenoa repens, její zdravotní přínosy, formy, dávkování a další.

Zdravotní přínosy Serenoa repens

Serenoa repens je nejčastěji využívána pro své potenciální pozitivní účinky na mužské zdraví, konkrétně pro podporu zdraví prostaty a močových cest. Obsahuje bioaktivní složky, které mohou pomáhat redukovat symptomy benigní hyperplazie prostaty (BHP), což je nezhoubné zvětšení prostaty vedoucí k problémům s močením. Některé studie naznačují, že Serenoa repens může také podporovat zdraví vlasů tím, že pomáhá redukovat vypadávání vlasů u mužů.

Formy a dávkováníBLOG (64)

Serenoa repens je dostupná v několika formách, včetně kapslí, tablet, tekutých extraktů a čajů. Nejběžnější formou jsou kapsle, protože obsahují koncentrovaný extrakt, který poskytuje konzistentní dávkování.

Doporučené denní dávkování se obvykle pohybuje mezi 160 až 420 mg, rozdělené do dvou dávek. Je důležité konzultovat dávkování a formu s odborníkem, zvláště pokud užíváte jiné léky.

Kombinace s jinými doplňky

Pro maximalizaci přínosů Serenoa repens se často doporučuje kombinovat ji s dalšími doplňky, jako je pygeum africanum (africká švestka) nebo beta-sitosterol, které mohou také podporovat zdraví prostaty.

Serenoa repens je také vhodná kombinovat s dalšími doplňky stravy na zývšení hladiny testosteronu, protože Serenoa repens je často užívána pro podporu zdraví prostaty a může pomáhat v regulaci hormonů tím, že inhibuje přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron (DHT). Například Tribulus terrestris je známý svým potenciálním pozitivním vlivem na libido a sexuální funkce, což je částečně přisuzováno jeho schopnosti zvýšit hladiny některých hormonů, včetně testosteronu (ačkoliv vědecké důkazy jsou smíšené). Další doplňkem může být zinek, který je zásadní pro syntézu testosteronu a jeho nedostatek může vést k snížení hladiny tohoto hormonu.

Dále se doporučuje udržovat zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy bohaté na omega-3 mastné kyseliny a pravidelného cvičení.

My jsme v našem produktu Vitality+ použili práve kombinaci Serenoa repens, zinku a Tribulus terrestris.

Zdroje Serenoa repens

Extrakt Serenoa repens se získává z plodů malé palmy, která roste převážně v jihovýchodní části USA. Je důležité vybírat produkty od renomovaných výrobců, kteří poskytují testované a certifikované extrakty, aby byla zajištěna jejich kvalita a účinnost.

Vztah k mastným kyselinám

Serenoa repens obsahuje vysoké procento mastných kyselin, které jsou považovány za jednu z hlavních bioaktivních složek odpovědných za její přínosy.

I když není přesný "ideální" poměr mastných kyselin vědecky stanoven, doplňky, které obsahují extrakty s 85% až 95% mastných kyselin, jsou považovány za vysoce kvalitní. Tyto koncentrace jsou navrženy tak, aby optimalizovaly účinnost doplňku v podpoře mužského zdraví, zvláště ve vztahu k prostatě a hormonální rovnováze.

Kontraindikace a předávkováníBLOG (66)

Ačkoli je Serenoa repens obecně považována za bezpečnou, může interagovat s některými léky, včetně antikoagulancií a léků na ředění krve. Rovněž by měli být opatrní jedinci s předchozími zdravotními stavy, zejména s problémy spojenými s játry nebo srdcem. Před zahájením užívání doplňku je důležité konzultovat s lékařem, aby se předešlo potenciálním interakcím a vedlejším účinkům.

Případy předávkování Serenoa repens jsou vzácné, avšak jako u všech doplňků, i zde platí zásada "více není vždy lepší".

Příznaky předávkování mohou zahrnovat nežádoucí gastrointestinální reakce, jako jsou nevolnost, zvracení nebo průjem. V takových případech je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Laboratorní a zdravotnický sektor

Zajímavostí v oblasti výzkumu Serenoa repens je její zkoumání v laboratorních a zdravotnických sektorech. Studie se zaměřují na potenciální terapeutické účinky při léčbě různých stavů, od benigní hyperplazie prostaty po vypadávání vlasů. Díky moderním metodám a pokročilým technologiím v biochemickém a farmaceutickém výzkumu se očekává, že pochopení účinků a mechanismů působení Serenoa repens se bude nadále rozšiřovat.


Serenoa repens je fascinující rostlina s potenciálními přínosy pro mužské zdraví. Výběrem kvalitních produktů a dodržením správného dávkování můžete získat maximální přínosy, které tento přírodní doplněk nabízí. Při kombinaci s vhodnými životními návyky a dalšími doplňky stravy může Serenoa repens podpořit zdraví prostaty a přispět k celkovému pocitu vitality.

Autor: Filip Ustohal

Vitality+

Unikátní složení Tribulusu terrestris (90% saponinů), serenoa repens a nejkvalitnějšího zinku vám navrátí životní elán.

Více informací