Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Zázračný Tribulus: přírodní cesta ke zlepšení vitality a hladiny testosteronu

V poslední době se stále více mluví o tribulu (Tribulus terrestris neboli kotvičník zemní), rostlině, která je často oslavována za své potenciální zdravotní přínosy, zejména ve vztahu k hormonální rovnováze a sexuálnímu zdraví. Tento článek prozkoumá zajímavosti o tribulu, jeho účincích na zdraví, využití v zdravotnickém a laboratorním sektoru, a nabídne přehled o tom, jak a kdy tribulus používat.

Základní informace o tribulusu

Tribulus terrestris neboli kotvičník zemní je bylina, která se tradičně využívá v čínské a indické ajurvédské medicíně. Často je spojována s možností zvýšení hladiny testosteronu, podporou sexuálního zdraví a zlepšením sportovního výkonu.

Saponiny

Saponiny v tribulu terrestris představují skupinu chemických sloučenin, které hrají klíčovou roli v potenciálních zdravotních přínosech této rostliny. Zvláště v doplňcích stravy jsou tyto sloučeniny ceněny pro jejich rozmanité účinky, včetně podpory zdraví srdce, imunitního systému, a potenciálního vlivu na hladinu testosteronu. Zde jsou důvody, proč je důležité mít v doplňcích stravy velké množství saponinů:

  • Saponiny, zejména protodioscin, se považují za klíčové složky, které mohou stimulovat produkci tohoto hormonu.
  • Saponiny mohou mít pozitivní vliv na imunitní systém díky svým imunomodulačním vlastnostem
  • Antioxidantní účinky saponinů pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály

Většina kvalitních doplňků s tribulem obvykle uvádí obsah saponinů v rozmezí od 60% do 90%. Vyšší procento saponinů, zejména protodioscinu, je často považováno za indikátor silnějšího a potenciálně účinnějšího produktu, protože se věří, že právě saponiny jsou zodpovědné za mnoho z pozitivních účinků tribulusu na zdraví.

My jsme v našem produktu Vitality+ použili tribulus terrestris s 90% saponinů.

Zajímavosti o zdraví a testosteronu

  • Nedostatek testosteronu a vitality: Mnoho lidí, zejména mužů středního věku a starších, trpí nedostatkem testosteronu, což může vést k poklesu libida, únavě, ztrátě svalové hmoty a dalším problémům.
  • Testování na hladinu testosteronu: Laboratorní testy na měření hladiny testosteronu jsou stále běžnější a mohou pomoci identifikovat potřebu jeho regulace.

Tribulus podporuje zvýšení hladiny testosteronu prostřednictvím stimulace hypofýzy, což vede k větší produkci luteinizačního hormonu (LH). LH poté stimuluje Leydigovy buňky ve varlatech, aby produkovaly více testosteronu. Nicméně, tato teorie nebyla jednoznačně prokázána v klinických studiích, a výsledky výzkumů se liší.

Kontrola testosteronu

Nechte si otestovat hladinu vašeho testosteronu z krve. Testujeme hladinu testosteronu a volného testosteronu.

Více informací
 
 

Použití tribulusu

  • Formy tribulusu: Dostupný ve formě tablet, kapslí, prášků a čajů.
  • Dávkování: Standardní dávkování se pohybuje od 250 do 750 mg denně, avšak optimální dávkování se může lišit v závislosti na individuálních potřebách a produktech.
  • Kombinace s jinými suplementy: Tribulus se často kombinuje s dalšími doplňky jako je magnézium a zinek pro maximální účinek. Proto jsme použili v našem produktu Vitality+ kombinaci tribulusu se zinkem a serenoa repens.
  • Zdroje tribulusu: Primárně se získává z plodů, listů a kořenů rostliny Tribulus terrestris (kotvičník zemní).

Pozitivní účinky tribulusuBLOG (61)

  1. Podpora hladiny testosteronu: Může přispívat k přirozenému zvýšení hladiny testosteronu u mužů s jeho nedostatkem.
  2. Sexuální zdraví: Pomáhá zlepšit libido a sexuální funkci.
  3. Svalová hmotnost a výkon: Může podporovat nárůst svalové síly a výkonnosti.
  4. Psychická pohoda: Přispívá k lepší náladě a snižuje únavu.

Kontraindikace a předávkování

I přes mnoho přínosů je důležité být si vědom možných rizik. Tribulus může u některých lidí vyvolat nežádoucí účinky jako jsou žaludeční problémy nebo nespavost, a měl by se používat opatrně u osob s hormonálně závislými stavy. Konkrétní informace o kontraindikacích a předávkování se liší, ale je klíčové sledovat doporučené dávkování a případně konzultovat použití s lékařem.

Opravdu tribulus funguje?

Některé studie naznačují zlepšení v oblasti sexuální funkce, zejména u mužů s určitými sexuálními dysfunkcemi. Studie publikovaná v "Andrologia" zjistila, že tribulus může zlepšit erektilní funkci a sexuální spokojenost, ale tyto výsledky jsou specifické pro konkrétní skupiny a nemusí být aplikovatelné na širokou populaci.

Je důležité přistupovat k používání tribulu s realistickými očekáváními a mít na paměti, že co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého.

Tribulus terrestris nabízí zajímavou možnost pro ty, kteří hledají přírodní cestu ke zlepšení vitality a regulaci hladiny testosteronu. Avšak, jako u každého doplňku, je důležité konzultovat jeho použití s odborníkem a zvážit individuální zdravotní stav a potřeby. S přístupem založeným na důkazech a pečlivým zvážením může tribulus být cenným doplňkem k celkové strategii pro zlepšení zdraví a vitality.

Autor: Filip Ustohal

Vitality+

Unikátní složení Tribulusu terrestris (90% saponinů), serenoa repens a nejkvalitnějšího zinku vám navrátí životní elán.

Více informací
 
 

Kontrola testosteronu

Nechte si otestovat hladinu vašeho testosteronu z krve. Testujeme hladinu testosteronu a volného testosteronu.

Více informací