Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Prozkoumání účinků vitamínu A: více než jen zdravé oči

Vitamín A, známý také jako retinol, je zásadní pro udržení dobrého zdraví. Tento článek se zaměří na význam vitamínu A, jeho různé formy, důležitost v naší stravě, a také na testování jeho hladin, které je stále více populární ve zdravotnickém a laboratorním sektoru.

Co je vitamín A a proč je důležitý?

Vitamín A je rozpustný v tucích a hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně zraku, imunitního systému a reprodukce. Také podporuje správné fungování srdce, plic, ledvin a jiných orgánů.

Formy vitamínu A

Vitamín A existuje ve dvou základních formách:

Retinol:

  1. Přímá forma vitamínu A: Retinol je aktivní forma vitamínu A, která je přímo využívána tělem.
  2. Zdroje: Přirozeně se vyskytuje v živočišných produktech, jako jsou játra, ryby, mléčné výrobky a vaječný žloutek.
  3. Funkce: Retinol je nezbytný pro zdravý zrak, regulaci buněčného růstu a diferenciace, podporu reprodukčních funkcí a správnou funkci imunitního systému.
  4. Absorpce a využití: Jako přímá forma vitamínu A je retinol rychle a efektivně vstřebáván a využíván tělem.

Beta-Karoten:

  1. Předstupněm vitamínu A (provitamín A): Beta-karoten je karotenoid, který tělo přeměňuje na vitamín A podle potřeby.
  2. Zdroje: Nachází se v rostlinných zdrojích, jako jsou mrkev, dýně, batáty, špenát a jiné listové zeleniny.
  3. Funkce: Po přeměně na vitamín A má beta-karoten stejné funkce jako retinol. Než je přeměněn, působí také jako silný antioxidant.
  4. Absorpce a využití: Konverze beta-karotenu na retinol závisí na mnoha faktorech, včetně individuálních zdravotních potřeb a efektivity trávicího systému.

Nedostatek vitamínu A

Nedostatek vitamínu A je častější v rozvojových zemích, ale může se objevit i v rozvinutých zemích, obzvláště u jedinců s nevyváženou stravou. Nedostatek může vést k suché kůži, noční slepotě a zvýšenému riziku infekcí.

Dávkování a použitíBLOG (45)

Denní doporučená dávka vitamínu A se liší podle věku, pohlaví a zdravotního stavu. Například dospělí muži by měli konzumovat přibližně 900 mcg denně, zatímco dospělé ženy 700 mcg. V těhotenství a během kojení se tyto hodnoty mění.

Kombinace s jinými látkami

Vitamín A se často doporučuje kombinovat s vitamínem D, vitamínem E a omega-3 mastnými kyselinami pro lepší vstřebávání a efektivitu.

Pozitivní účinky s vitamínem E

  • Zesílená ochrana před oxidativním stresem: Obě tyto látky jsou silné antioxidanty. Kombinace vitamínu A a E může nabídnout lepší ochranu proti oxidativnímu poškození buňkami, které může vést ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční onemocnění a některé typy rakoviny.

  • Zlepšení zdraví kůže: Vitamín A je známý svými přínosy pro kůži, včetně podpory růstu nových buněk. Vitamín E zase pomáhá v ochraně kůžní bariéry a má hydratační účinky. Společně tyto vitamíny mohou pomoci v boji proti stárnutí kůže, vráskám a jiným kožním problémům.

  • Podpora imunitního systému: Vitamín A je zásadní pro udržení zdravého imunitního systému. Kombinace s vitamínem E, který také podporuje imunitní funkce, může posílit obranyschopnost těla proti infekcím a nemocem.

  • Zlepšení zraku: Vitamín A je známý svou schopností podporovat zdravý zrak. Kombinace s vitamínem E, který může chránit oči před oxidativním poškozením, může být prospěšná pro prevenci nebo zpomalení vývoje degenerativních očních onemocnění, jako je makulární degenerace.

  • Synergický účinek na reprodukční zdraví: Vitamín A hraje roli v reprodukčním zdraví a vývoji plodu, zatímco vitamín E podporuje zdravou plodnost. Společně mohou tyto vitamíny zlepšit celkové reprodukční zdraví.

proto jsme tuto kombinaci použili v naše produktu Vitamín A+E Forte.

Zdroje vitamínu A

Přírodní zdroje vitamínu A zahrnují:

  • Živočišné produkty: Játra, ryby, mléčné výrobky
  • Rostlinné produkty: Zelenina s vysokým obsahem beta-karotenu, jako je mrkev, sladké brambory a špenát

Kontraindikace a předávkování

Předávkování vitamínem A může vést k hypervitaminóze A, což může způsobit vážné zdravotní problémy, včetně poškození jater a vrozených vad. Je důležité dodržovat doporučené denní dávky a konzultovat jakékoli suplementace s lékařem.

Akutní hypervitaminóza A

Akutní předávkování obvykle nastává po velké jednorázové dávce vitamínu A. Symptomy mohou zahrnovat:

  1. Neurologické příznaky: Závratě, zmatenost a zvýšený nitrolební tlak.
  2. Gastrointestinální potíže: Nauzea, zvracení, bolest břicha.
  3. Poškození jater: Extrémní dávky mohou rychle poškodit játra, což může vést k jaterní nedostatečnosti.
  4. Kožní změny: Suchá kůže, svědění, vyrážka, popraskané rty.

Chronická Hypervitaminóza ABLOG (46)

Chronické předávkování se obvykle vyskytuje po dlouhodobém nadměrném užívání vitamínu A. Symptomy mohou zahrnovat:

  1. Poškození jater: Dlouhodobé užívání vysokých dávek může způsobit jaterní fibrózu nebo cirhózu.
  2. Kožní problémy: Suchá, šupinatá kůže, ztráta vlasů, křehké nehty.
  3. Skeletální změny: Bolesť kostí, zvýšené riziko zlomenin.
  4. Neurologické komplikace: Zvýšený nitrolební tlak může vést k bolestem hlavy a otoku zrakového nervu.
  5. Teratogenita: Nadměrný příjem vitamínu A během těhotenství může způsobit vrozené vady.

Testování na vitamín A

V laboratorním prostředí se hladina vitamínu A testuje krevním testem, který může odhalit nedostatek nebo nadbytek této životně důležité látky. Tyto testy se stávají běžnějšími v rámci preventivní péče.

Zajímavosti o vitamínu A

  1. Historický objev: Vitamín A byl jedním z prvních objevených vitamínů. Jeho objev na počátku 20. století přispěl k lepšímu porozumění výživy a zdraví.

  2. Noční vidění: Vitamín A je nezbytný pro syntézu rodopsinu, pigmentu v sítnici, který je klíčový pro vidění za šera a v noci. Nedostatek vitamínu A může vést k tzv. noční slepotě.

  3. Klíč pro imunitní systém: Vitamín A je zásadní pro udržení zdravého imunitního systému. Pomáhá udržovat integritu sliznic, které slouží jako první obranná linie proti infekcím.

  4. Vitamín A v kosmetice: Retinol, forma vitamínu A, je běžně používán v dermatologii a kosmetice pro své schopnosti zlepšovat texturu kůže a redukovat vrásky.

  5. Rozmanité zdroje: Zatímco mnoho lidí spojuje vitamín A s mrkví, existují i jiné bohaté zdroje, včetně rybího tuku, játra, sladkých brambor a špenátu.

  6. Antioxidant: vitamín A, působí v těle jako silný antioxidant, chrání tělesné buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.

  7. Vitamín A ve vědě: Výzkumy ukazují, že vitamín A může hrát roli v prevenci některých typů rakoviny, i když tyto studie jsou stále předmětem dalšího výzkumu.

Vitamín A je zásadní pro mnoho aspektů lidského zdraví. Správná dávka a zdroje jsou klíčem k udržení zdravé hladiny tohoto vitamínu. Vždy je důležité mít vyváženou stravu a v případě pochybností nebo specifických zdravotních potřeb konzultovat odborníky.

Autor: Filip Ustohal

Vitamín A+E forte

90 veganských kapslí pro správnou funkci zraku, zdravou kůži, zdraví srdce a cév a podporu imunitního systému.

Více informací