Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Zinek: Nepostradatelný prvek pro zdraví a vitalitu

Zinek je pro lidské zdraví absolutně nezbytný minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně podpory imunitního systému, hojení ran a syntézy DNA. Jeho důležitost se odráží i ve zdravotnickém a laboratorním sektoru, kde jsou testy na zinek běžnou součástí diagnostiky k identifikaci jeho nedostatku nebo nadbytku v těle. V tomto článku se podíváme na zajímavosti o zinku, včetně jeho významu pro zdraví, zdrojů, dávkování a možných rizik.

Pozitivní účinky zinku

Podpora imunitního systému

Zinek je klíčový pro udržení silného imunitního systému. Pomáhá v produkci a aktivaci T-lymfocytů, což jsou buňky, které náš organismus používá k boji proti infekcím a nemocem. Dostatečný příjem zinku může zvýšit odolnost proti infekčním chorobám, jako jsou nachlazení a chřipka.

Hojení Ran

Zinek hraje významnou roli v procesu hojení ran. Je nezbytný pro syntézu kolagenu, proteinu, který přispívá k soudržnosti, pružnosti a regeneraci kůže. Jeho antioxidační vlastnosti dále chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Podpora zdraví kůže

Zinek je užitečný při léčbě řady kožních onemocnění, včetně akné, ekzému a psoriázy. Pomáhá snižovat zánět, potlačuje činnost olejových žláz a může pomoci omezit růst bakterií na kůži.

Zlepšení reprodukčního zdraví

U mužů zinek podporuje zdraví prostaty a hraje klíčovou roli v produkci spermií a hormonu testosteronu. U žen může zinek přispět k zdravému těhotenství a celkovému reprodukčnímu zdraví.

Proto jsme použili zinek v našem doplňku stravy Vitality+ pro podporu reporodukčního zdraví.

Zlepšení kognitivních funkcí

Zinek se podílí na kognitivních funkcích a může být klíčový pro učení a paměť. Některé studie naznačují, že dostatečný příjem zinku může zlepšit neurologické funkce a snížit riziko kognitivního úpadku.

Antioxidační a protizánětlivé účinky

Zinek působí jako antioxidační a protizánětlivý agent, chrání tělo před poškozením způsobeným volnými radikály a může snižovat riziko některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a diabetes.

Formy zinkuZinek

Zinek bisglycinát (chelát)

Zinek bisglycinát, známý také jako zinek chelátovaný s glycínem, je forma zinkového doplňku, kde je zinek chemicky vázán na aminokyselinu glycín. Tato forma je obecně považována za jednu z nejlépe vstřebatelných a biologicky dostupných forem zinku. V této chelátované formě je zinek obalen glycínem, což umožňuje, aby byl lépe přenesen přes střevní stěnu a vstřebán do krevního oběhu, aniž by byl významně ovlivněn jinými látkami, jako jsou fytáty, které se běžně nacházejí v potravinách a mohou omezit absorpci zinku.

Zinek citrát

Zinek citrát se vyrábí reakcí zinečnaté soli s kyselinou citronovou. Tato forma zinku má dobré vstřebávání a je považována za jednu z form, která je pro tělo dobře přijatelná. Může být vhodnou volbou pro ty, kdo hledají dobře absorbovatelný doplněk bez výrazného zápachu nebo chuti.

Zinek glukonát

Zinek glukonát je jednou z nejběžnějších forem doplňků zinku, vytvořený z reakce zinečnaté soli s kyselinou glukonovou. Je znám pro svou mírnou chuť a dobré vstřebávání. Často se využívá v pastilkách proti kašli a chřipkových přípravcích pro jeho schopnost podporovat imunitní funkci.

Zinek sulfát

Zinek sulfát je jednou z nejstarších a nejvíce studovaných forem zinku. Je to ekonomická možnost, která je účinná pro léčbu nedostatku zinku, ale může mít vyšší tendenci způsobovat žaludeční potíže než jiné formy. Tato forma je často používána v klinických studiích.

Zinek oxyd

Zinek oxyd je nerozpustná forma zinku, která se často používá v kosmetice a produktech pro péči o kůži, jako jsou opalovací krémy a krémy na plenkovou dermatitidu.

Zinek acetát

Zinek acetát se získává reakcí zinečnaté soli s kyselinou octovou. Je to další forma, která se často používá v pastilkách proti kašli a nachlazení pro její příznivé účinky na imunitní systém.

Nedostatek zinku

Nedostatek zinku je celosvětově rozšířený problém, který může mít vážné dopady na zdraví, jako je snížení imunitní odpovědi, zpomalení růstu u dětí, ztráta chuti k jídlu a zpomalení hojení ran. Často se vyskytuje v rozvojových zemích, ale může ovlivnit i osoby v rozvinutých zemích, které mají nevyváženou stravu nebo trpí určitými zdravotními problémy.

Dávkování

Zinek je dostupný v různých formách, včetně zinek citrátu, zinek glukonátu a zinek picolinátu. Tyto formy se liší svou biologickou dostupností, což ovlivňuje, jak dobře je zinek vstřebáván a využíván tělem. Doporučené denní dávky zinku se liší podle věku, pohlaví a zdravotního stavu, ale obecně se pohybují od 8 mg pro ženy až po 11 mg pro muže.

Referenční hodnota (RHP) zinku je stanovena na 10mg.

Věděli jste že
Zinek je po železu druhým nejrozšířenějším stopovým minerálem v lidském těle? Je nezbytný pro funkci více než 300 enzymů, které pomáhají při metabolických procesech, syntéze DNA a reparaci buněk, což ukazuje jeho kritický význam pro udržení zdraví a růstu.

Kombinace s jinými živinami

Zinek se často doporučuje kombinovat s mědí, aby se předešlo nerovnováze mezi těmito dvěma minerály, která může vést k nedostatku mědi. Tuto kombinaci jsme proto použili v naše doplňku stravy Mineral triple.

Taktéž je známo, že vitamín C zlepšuje absorpci zinku, takže jejich kombinace může být užitečná.

Zdroje zinkuZinek 2

Zinek se nachází v široké škále potravin, včetně červeného masa, drůbeže, mořských plodů (zejména ostrah a krabů), celých obilovin, ořechů, semen a luštěnin. Vegetariáni a vegani by měli být obzvláště pozorní na svůj příjem zinku, protože zinek z rostlinných zdrojů je pro tělo hůře vstřebatelný.

Kontraindikace a předávkování

Předávkování zinkem může nastat, když se přijme příliš velké množství tohoto minerálu, ať už z doplňků stravy nebo, v méně běžných případech, z potravin. Důležité je dodržovat doporučené denní dávky (RDA) a maximální bezpečné hladiny, které pomáhají předcházet potenciálně škodlivým účinkům.

Maximální bezpečná hladina

Maximální tolerovaná hladina příjmu (Tolerable Upper Intake Level, UL) pro zinek pro dospělé (včetně těhotných a kojících žen) je stanovena na 40 mg/den. Překročení této hladiny může vést k negativním zdravotním důsledkům.

Symptomy předávkování zinkem

  • Nevolnost a zvracení
  • Průjem
  • Bolesti hlavy
  • Letargie nebo únava
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Poruchy imunitního systému

Přestože je zinek malým prvkem na periodické tabulce, jeho dopad na lidské zdraví je obrovský. Od podpory imunitního systému po svou roli v genetické expresi a buněčné reparaci, zinek je nezbytný pro udržení zdravého těla a mysli. S přihlédnutím k doporučením odborníků a začleněním bohatých zdrojů zinku do vaší stravy můžete užívat všech jeho přínosů, aniž byste riskovali negativní účinky předávkování. Věnujte tedy zinku pozornost, kterou si zaslouží, a váš organismus vám poděkování nejspíše vyjádří zlepšeným zdravím a vitalitou.

Autor: Filip Ustohal

Vitality+

Unikátní složení Tribulusu terrestris (90% saponinů), serenoa repens a nejkvalitnějšího zinku vám navrátí životní elán.

Více informací
 
 

Mineral Triple

trojkombinace zinku, mědi a selenu, které jsou klíčové pro podporu imunitního systému, podporu antioxidantní ochrany těla....

Více informací