Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Diskrétní testování na pohlavně přenosné nemoci

V současné době, kdy se veřejné povědomí o sexuálním zdraví neustále rozšiřuje, je testování na pohlavně přenosné infekce (PPI nebo také STD) nezbytným nástrojem v boji za zdravější společnost. Pohlavně přenosné choroby často probíhají bez zjevných příznaků a mohou mít vážné dlouhodobé zdravotní následky, pokud nejsou včas diagnostikovaný a léčeny. Nicméně, proces testování je často zatížen sociálním a psychologickým stigmatem, což může být pro mnohé silným odrazujícím faktorem.

I přes rostoucí povědomí a snahu o destigmatizaci testování na PPI, čelí mnozí lidé, kteří se rozhodnou pro testování, předsudkům a nepochopení ze strany některých zdravotníků. Toto odsouzení, které se projevuje v podobě nehezkých pohledů a neprofesionálního chování, vytváří nepříjemné prostředí pro ty, kteří se snaží být zodpovědní vůči svému zdraví a zdraví svého okolí.

Zkušenost Tomáš H. s testováním na pohlavně přenosné nemoci

Jako jeden z případů, jsme vyzpovídali Tomáše H., který touto negativní zkušeností prošel a sdělil nám jeho příběh.

Tomáš H. se ocitl ve velmi nepříjemné situaci, když se rozhodl podstoupit testování na pohlavně přenosné nemoci. Jeho zkušenost byla daleko od očekávání, když se setkal s negativními reakcemi zdravotnického personálu.

Při příchodu na kliniku Tomáš pocítil okamžitou změnu atmosféry, když sestřička na něj pohlédla s odsuzujícím výrazem. Tento pohled mu dal najevo, že bude posuzován pouze na základě důvodu jeho návštěvy, ne na základě jeho charakteru nebo situace.

Situace se ještě více zhoršila, když ho paní doktorka začala vyzvídat o jeho sexuálním životě. Její otázky a komentáře byly plné arogance a bez empatie. Tomáš se cítil jako oběť předsudků, bez možnosti vysvětlit svou situaci nebo se bránit proti nespravedlivému odsouzení.

Po konzultaci a vyšetření bylo Tomášovi řečeno, aby kontaktoval všechny své sexuální partnery a informoval je o možném riziku. Tomáš samozřejmě jednal zodpovědně a kontaktoval svoji partnerku.

Nicméně situace nabrala ještě horších obrátek, když partnerka navštívila stejnou kliniku. Ta samá sestřička, která se chovala k Tomášovi nepřátelsky, zakřičela informaci o jeho diagnóze napříč plnou čekárnou, když se Tomášova partnerka nahlásila v čekárně, se slovy „Vy jste partnerka Tomáše H., který tu byl před pár dny s kapavkou.“. Tento akt porušení soukromí nejenže Tomášovi způsobil další stres, ale také zcela znehodnotil důvěrnost, kterou by zdravotnické zařízení mělo poskytovat.

Tomášův příběh je ukázkou toho, jak může nedostatek profesionality a empatie ze strany zdravotnického personálu negativně ovlivnit pacienty. Je důležité, aby zdravotnická zařízení a jejich personál poskytovali péči s respektem a pochopením k situaci každého pacienta, bez předsudků a s ochranou jejich soukromí.

Diskrétní testování

Abychom překonali tuto bariéru a učinili testování přístupnějším a méně stresujícím, navrhli jsme u nás zavedení „anonymních“ žádanek. Tyto žádanky obsahují potřebné osobní údaje pro personál odběrového místa, ale neuvádí konkrétní testy, na které se klient chce nechat vyšetřit.

Tento způsob jsme již testovali u všech našich vyšetření a na základě našich dosavadních zkušeností si personál na odběrových místech, se kterými spolupracujeme na tento typ žádanek zvykl. Díky tomu personál odběrového místa nezná konkrétní důvod návštěvy klienta a zvyšuje se tak jeho soukromí.

Nově budeme v blízké budoucnosti zavádět testování na PPI a spolu s ním tento typ žádanek.

Věříme, že tento proces testování je navržen tak, aby podporoval, nikoli odrazoval lidi, kteří hledají zodpovědnou péči o své zdraví a zdraví svého okolí!

Pro nás v GenX je velice důležité, aby se lidé s námi cítili pohodlně a bez strachu podstoupit jakékoliv vyšetření.

Zdravá intimita

Balíček vyšetření na pohlavní nemoci je určen k detekci nejčastějších sexuálně přenosných infekcí

Více informací