Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Jak psyllium může pomoci Vašemu zdraví

Vítám Vás u našeho nového 4 - dílného článku o jednotlivých složkách našeho produktu Care+. Povíme si něco o vláknině – psylliu, o jeho zdravotních benefitech, dávkování atd.

Vláknina je druh sacharidů, který se nachází v rostlinách a není trávený enzymy v trávicím traktu člověka. Vláknina se dělí na dvě kategorie: rozpustnou a nerozpustnou.

  • Rozpustná vláknina se v trávicím traktu mísí s vodou a vytváří gelovitou hmotu, což pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat zdravou střevní mikroflóru.
  • Nerozpustná vláknina zase napomáhá správnému fungování trávicího traktu tím, že zvyšuje objem stolice a usnadňuje pohyb střev. Konzumace potravin bohatých na vlákninu má řadu zdravotních výhod, jako jsou snížení rizika vzniku srdečních onemocnění, cukrovky, obezity a některých typů rakoviny.

Psyllium je rostlina původem z Indie, ale dnes se hojně pěstuje v mnoha částech světa, včetně USA, Pákistánu a některých evropských zemí. Latinský název této rostliny je Plantago ovata. Často se používá jako přísada do potravin a doplňků stravy. Obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení a prospívá zdravé funkci střev.

V následujícím textu jsou uvedeny některé klíčové informace o psylliu:

psyllium

  • Semena psyllia obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která se nazývá psylliová slupka (husk). Tato vláknina má schopnost vázat vodu a tvořit želatinovou hmotu, což pomáhá při regulaci stolice a snižování hladiny cholesterolu v krvi.
  • Psyllium se používá jako přísada do mnoha potravin, jako jsou cereálie, müsli, sušenky, a nápoje. Také se často používá jako doplněk stravy v podobě prášku nebo tablet.
  • Konzumace psyllia by měla být doprovázena dostatečným množstvím vody, aby byl účinek psyllia co nejlepší
  • Při užívání psyllia jako doplňku stravy je důležité dodržovat doporučenou dávku a tuto dávku nepřekračovat.
  • Zajímavostí o psylliu je, že se již dlouhou dobu používá jako léčivo v tradiční indické medicíně Ayurveda pro léčbu různých problémů s trávením.

Zácpa

Psyllium je vlákninou, která může pomoci zmírnit zácpu tím, že zvětšuje objem stolice a zlepšuje tak trávení.  Dochází ke stimulu peristaltiky – pohybu střev – což také zlepšuje trávicí proces.

Existuje několik klinických studií, které se zabývají účinky psyllia při zácpě. V jedné studii publikované v časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics bylo zjištěno, že u osob s chronickou idiopatickou zácpou, užívání psyllia po dobu 12 týdnů výrazně pomohlo snížit celkový počet zácp a zlepšilo kvalitu života pacientů.

Další studie publikovaná v časopisu American Journal of Gastroenterology zjistila, že psyllium má při léčbě zácpy stejnou účinnost jako léčiva osmotického typu, která zvyšují množství vody v trávicím traktu.

Většina studií také ukázala, že psyllium má minimální vedlejší účinky a je dobře tolerován pacienty.

Vysoký cholesterol

Psyllium může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi tím, že snižuje jeho absorpci v trávicím traktu. V roztoku psyllium vytváří gelovitou hmotu, která může vázat cholesterol a žlučové kyseliny a omezit tak jejich vstřebávání z potravy.

Studie z roku 2000 provedla meta-analýzu osmi náhodně vybraných klinických studií s celkovým počtem 384 účastníků. Byli zahrnuti muži i ženy s hypercholesterolemií a psyllium bylo podáváno jako doplněk ke stravě. Výsledky ukázaly, že psyllium snižuje hladinu celkového cholesterolu o 4%, LDL cholesterolu o 7% a triglyceridů o 7%.

Další meta-analýza z roku 2015 zkoumala účinky psyllia na hladinu cholesterolu u hypercholesterolemických dospělých. Bylo zahrnuto čtrnáct studií s celkovým počtem 596 účastníků. Výsledky ukázaly, že psyllium snižuje hladinu celkového cholesterolu o 4,2% a LDL cholesterolu o 5,3%. Dále bylo pozorováno snížení hladiny triglyceridů o 6,7%.

Ve studii Jovanovski et al. (2017) bylo 58 účastníků s nadváhou nebo obezitou náhodně rozděleno do dvou skupin. První skupina dostávala psyllium po dobu 12 týdnů jako doplněk ke stravě, druhá skupina konzumovala placebo. Po 12 týdnech bylo zjištěno, že skupina, která dostávala psyllium, měla signifikantní snížení hladiny celkového cholesterolu o 4,4% a LDL cholesterolu o 6,7%.

Tyto studie jasně ukazují, že psyllium může být účinným doplňkem ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Syndrom dráždivého tráčníku

Psyllium může být účinným prostředkem při léčbě syndromu dráždivého tračníku (IBS), protože má schopnost regulovat trávení a snižovat záněty v zažívacím traktu.

Jedna studie publikovaná v časopise World Journal of Gastroenterology se zaměřila na účinky psyllia u pacientů s IBS s převládající zácpou. Během 12 týdnů užívání psyllia docházelo ke zlepšení symptomů, včetně snížení bolesti břicha, zvýšení frekvence stolice a snížení potřeby používání projímadel.

Další studie publikovaná v časopise Alimentary Pharmacology and Therapeutics prokázala, že psyllium může pomoci snížit zánětlivé procesy v zažívacím traktu a zlepšit kvalitu života pacientů s IBS.

Z těchto studií lze tedy usoudit, že psyllium může být užitečným prostředkem při léčbě IBS, zejména u pacientů s převládající zácpou.

Diabetes

Psyllium může být užitečné při léčbě diabetu, protože může pomoci snížit hladinu krevního cukru a glykovaného hemoglobinu (HbA1c), což je ukazatel průměrné hladiny krevního cukru v průběhu několika předcházejících měsíců.

Jedna studie publikovaná v časopise Diabetes Care se zaměřila na účinky psyllia u pacientů

s diabetem typu 2. Během 8 týdnů užívání psyllia docházelo ke snížení hladiny krevního cukru a HbA1c, a to nezávisle na používaných léčivech. Psyllium současně pomáhalo snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Další studie publikovaná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition prokázala, že psyllium může pomoci snížit glykemii a inzulínovou odpověď po jídle u pacientů s diabetem typu 2.

Psyllium může tedy být užitečným prostředkem při kompenzaci diabetu typu 2 a pomoci snížit hladiny krevního cukru a cholesterolu v krvi.

Srdeční choroby

Psyllium může pomoci při ochraně srdce tím, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje riziko vzniku srdečně-cévních chorob.

Studie zveřejněná v roce 2018 v časopise Nutrients zkoumala účinek psyllia na hladinu cholesterolu u pacientů s metabolickým syndromem. Po 12 týdnech užívání psyllia se ukázalo, že hladina celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu se významně snížila v porovnání s placebem.

Další studie zveřejněná v roce 2017 v časopise Nutrition Research and Practice zjistila, že konzumace psyllia po dobu 8 týdnů vedla ke snížení hladiny triglyceridů (tuků) v krvi u pacientů s vysokou hladinou cholesterolu.

Sytost, chuť k jídlu a hubnutí

Jelikož vláknina obsažená v psylliu svůj objem zvětšuje, může vést ke snížení pocitu chuti k jídlu.

Jedna studie publikovaná v časopise Nutrition Journal se zaměřila na účinky psyllia na pocit hladu a sytosti u zdravých jedinců. Po konzumaci psyllia se ukázalo, že účastníci nepociťovali hlad a zároveň pociťovali větší sytost než v době, kdy psyllium nekonzumovali. Studie také prokázala, že psyllium může snížit celkovou energetickou spotřebu tím, že snižuje chuť k jídlu.

Další studie publikovaná v časopise Appetite zkoumala účinky psyllia na chování při jídle u obézních jedinců. Po konzumaci psyllia se zvýšila hladina hormonu cholecystokininu (CCK), který signalizuje pocit sytosti a může vést k menšímu příjmu potravy.

Psyllium může být užitečným prostředkem pro snížení chuti k jídlu a zvýšení pocitu sytosti, což může vést ke snížení celkového energetického příjmu a pomoci při hubnutí.

psyllium

Psyllium je velmi všestranný doplněk stravy s mnoha zdravotními benefity:

  1. Snížení hladiny cukru v krvi – Psyllium může pomoci snížit hladinu cukru v krvi tím, že zpomaluje trávení a vstřebávání cukru v těle. Tento efekt může být prospěšný pro lidi trpící diabetem nebo insulinovou rezistencí.
  2. Zlepšení funkce jater – Některé studie ukázaly, že psyllium může pomoci zlepšit funkci jater a snížit hladinu cholesterolu v krvi, což může mít pozitivní vliv na celkové zdraví. jedince
  3. Podpora imunitního systému – Psyllium obsahuje látky, které mohou pomoci podpořit imunitní systém ve střevě a chránit tělo před infekcemi a nemocemi.
  4. Zlepšení kvality spánku – Psyllium může pomoci snížit stres a úzkost a tím zlepšit kvalitu spánku.
  5. Prevence hemoroidů a zácpy – Psyllium může pomoci zlepšit trávení a snížit riziko vzniku hemoroidů a zácpy.
  6. Podpora hubnutí – Psyllium může pomoci snížit chuť k jídlu a zlepšit pocit sytosti, což může být prospěšné pro lidi, kteří se snaží zhubnout.

Nežádoucí účinky

Při užívání psyllia se mohou vyskytnout následující nežádoucí účinky:

  • Nadýmání a plynatost – Psyllium může způsobit nadýmání a plynatost v důsledku fermentace vlákniny v trávicím traktu. Tento účinek může být snížen postupným zvyšováním dávky psyllia a pitím dostatečného množství tekutin.
  • Ovlivnění absorpce léků – Psyllium může ovlivnit absorpci některých léků, jako jsou antidepresiva, antikoagulancia a léky na snižování cholesterolu. Pokud užíváte tyto léky, měli byste užívání konzultovat s lékařem před zahájením užívání psyllia.
  • Alergické reakce – Lidé s alergií na psyllium nebo jiné rostliny z čeledi jitrocelovitých (Plantaginaceae) by měli být opatrní při užívání psyllia, mohou mít alergickou reakci.

Pokud se vyskytnou vážné nebo trvalé nežádoucí účinky, měli byste kontaktovat svého lékaře.

Jsou nějaké interakce léků a psyllia?

Ano, existují některé interakce mezi psylliem a léky. Psyllium může snižovat účinnost některých léků, protože absorbuje vodu a tím snižuje jejich absorpci. Proto by měly být léky užívány alespoň hodinu před nebo 2-4 hodiny po užití psyllia. Mezi léky, u kterých by mohlo dojít k interakci s psylliem, patří například antibiotika, antidepresiva, antikoagulancia, léky proti cukrovce, léky proti bolesti a léky proti srdečním onemocněním.

Jaké je doporučené dávkování psyllia?

Dávkování psyllia může být různé v závislosti na konkrétním výrobku a jeho formě. Většinou se doporučuje užívat 5-10 gramů psyllia denně. Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučuje dospělým jedincům užívat 5 gramů Psyllia dvakrát denně, následované velkým množstvím vody. 

 Autor: Filip Ustohal 

6

Více informací

 

Literatura a studie

Satish R.; Darren B.: Efficacy and safety of over-the-counter therapies for chronic constipation: an updated systematic review. The American Journal of Gastroenterology 6, 1156-1181 (2021).

Erdogan A.; Rao S. S. C.; Thiruvaiyaru D.; Lee Y. Y.; Adame E. C.; Valestin J.; O´Banion M.: Randomised clinical trial: mixed soluble/insoluble fibre vs. Psyllium for chronic constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics 44, 35-44 (2016).

Bijkerk, C. J., Muris, J. W., Knottnerus, J. A., Hoes, A. W., & de Wit, N. J. (2004). Systematic review: the role of different types of fibre in the treatment of irritable bowel syndrome. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 19(3), 245-251.

Faghfoori, Z., Navai, L., Shakerhosseini, R., Somi, M. H., Nikniaz, Z., & Nori, S. (2015). Effects of psyllium vs. placebo on constipation, weight, glycemia, and lipids: A randomized trial in patients with type 2 diabetes and chronic constipation. Complementary Therapies in Medicine, 23(2), 175-180.

McRorie, J. W., & McKeown, N. M. (2017). Understanding the physics of functional fibers in the gastrointestinal tract: An evidence-based approach to resolving enduring misconceptions about insoluble and soluble fiber. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 117(2), 251-264.

Müller-Lissner, S. A., Kamm, M. A., Scarpignato, C., Wald, A., & Myung Ho, J. (2016). Myths and misconceptions about chronic constipation. American Journal of Gastroenterology, 111(6), 781-789.

Anderson, J. W., Allgood, L. D., Lawrence, A., Altringer, L. A., & Jerdack, G. R. (2000). Cholesterol-lowering effects of psyllium intake adjunctive to diet therapy in men and women with hypercholesterolemia: meta-analysis of 8 controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 71(2), 472-479.

Gibb, R. D., McRorie, J. W., & Russell, D. A. (2015). Effects of psyllium on cholesterol and LDL-cholesterol in hypercholesterolemic adults: Meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(6), 1606-1616.

Jovanovski, E., Zurbau, A., Vuksan, V., Carleton, A. J., & Jenkins, A. L. (2017). Reduction of cardiovascular risk factors with long-term psyllium fibre supplementation in overweight and obese individuals. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 27(7), 613-621.

Samanta J, Jayawardena R, Bandara C et al. Psyllium fibre supplementation for management of constipation and irritable bowel syndrome: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. World J Gastroenterol. 2020;26(19):2441-2460.

Makker J, Chilimuri S, Bella JN. Saccharomyces boulardii and gastrointestinal disease: A review. Dig Dis Sci. 2012;57(10):216-229.

Samadi, M., Moravejolahkami, A. R., & Mahdavi-Roshan, M. (2018). The effect of psyllium supplementation on hunger, satiety, and food intake in healthy individuals: A systematic review of randomized controlled trials. Nutrition journal, 17(1), 9.

Wanders, A. J., Jonathan, M. C., & van den Bosch, I. (2014). Effect of a high-viscosity fiber supplement on satiety and hunger: A randomized, placebo-controlled trial. Appetite, 82, 30-36.

Samadi, M., Jafari, S., & Aslani, A. (2018). The Effect of Psyllium Supplementation on Serum Triglycerides, Lipid Profile, and Glycemic Control: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American College of Nutrition, 37(5), 433-441.

Lee, Y. J., & Lee, B. J. (2017). Psyllium supplementation in the prevention of hypercholesterolemia: a randomized controlled trial. Nutrition Research and Practice, 11(1), 12-18.