Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Osvojte si účinné metody pro úlevu od svalových křečí

Vítejte ve světě křečí, kde svaly rozhodují, že je čas na malou divadelní show! Ano, právě když si myslíte, že se můžete v klidu natáhnout na gauči a relaxovat, vaše noha se rozhodne hrát roli nezkrotného akrobata. Nebojte se, není to jen tak, svaly mají své vlastní plány a ty se nezastaví ani zavřením očí.

Ale teď na vážnější notu. Svalové křeče mohou být opravdu nepříjemné a rušivé, a tak jsem se rozhodl sepsat tento článek plný praktických tipů a triků, jak se jim vyhnout a udržet své svaly v klidném režimu.

Svalové křeče jsou nekontrolovatelné a bolestivé kontrakce svalů, které se mohou vyskytovat v různých částech těla. Jsou způsobeny náhlým a silným zkrácením svalu, které může trvat několik sekund až minut. Křeče se často projevují jako tuhnutí nebo stahování svalů, které můžou být doprovázeny bolestí. Tímto náhlým bolestivým stahem svalů se snaží svalstvo ochránit před možným poškozením.

Typy svalových křečí

Existuje několik různých typů svalových křečí, které se mohou vyskytnout v různých částech těla. Některé z hlavních typů svalových křečí zahrnují:

  1. Křeče nohou: Jedná se o nejběžnější typ svalových křečí, který se projevuje jako prudké a bolestivé kontrakce svalů nohou, zejména lýtek. Tyto křeče mohou být způsobeny dehydratací, nedostatkem minerálů nebo přetížením svalů.
  2. Křeče nočního svalu: Tento typ křečí se vyskytuje během spánku, zejména ve svalech nohou. Noční křeče mohou být způsobeny různými faktory, včetně nedostatku minerálů, nervového napětí nebo základního zdravotního stavu.
  3. Křeče břišních svalů: Tyto křeče se vyskytují v břišních svalových skupinách a mohou být způsobeny nadměrným cvičením, přetížením nebo nesprávným držením těla.
  4. Křeče předloktí, dlaní a prstů: Někdy se mohou objevit křeče ve svalech předloktí, dlaní a prstů, které se projevují jako nekontrolovatelné stahy a tuhnutí. Tyto křeče mohou být způsobeny nadměrným opakováním pohybů rukou, napětím nebo nedostatkem minerálů.
  5. Křeče krčních svalů: Tento typ křečí postihuje svaly v oblasti krku a může způsobit omezení pohybu krku, nepohodlí nebo bolest. Příčiny krčních křečí mohou zahrnovat nesprávnou polohu, napětí nebo zranění.

Je důležité si uvědomit, že každý jedinec může mít odlišnou náchylnost k různým typům svalových křečí a příčiny se mohou lišit.křeče

 

Proč svalové křeče vznikají?

Mezi hlavní faktory, které mohou přispívat ke vzniku svalových křečí patří:

  1. Dehydratace: Nedostatek tekutin a elektrolytů v těle může způsobit nerovnováhu v rovnováze minerálů a přispívat k vzniku svalových křečí.
  2. Nedostatek minerálů: Nedostatek určitých minerálů, jako je vápník, draslík nebo hořčík, může vést k poruše normální funkce svalů a zvýšit riziko vzniku křečí. 
  3. Přetížení svalů: Nadměrné používání svalů bez dostatečného odpočinku a obnovy může vyvolat křeče. To se často vyskytuje u osob, které provádějí intenzivní fyzickou aktivitu nebo mají náhlé zatížení svalů.
  4. Únava: Svalové křeče se často vyskytují u lidí, kteří jsou vyčerpaní, protože únava může ovlivnit správnou funkci svalů a zvýšit jejich podrážděnost.
  5. Změny teploty: Extrémní teploty, jako je horko nebo chlad, mohou dráždit svaly a způsobovat svalové křeče.
  6. Zranění: Svalové křeče mohou být také důsledkem svalových zranění, jako jsou natrženiny nebo natažení svalů.
  7. Nervové podráždění: Nervové podráždění nebo poruchy nervového systému mohou vést k nadměrnému a nekontrolovanému stahování svalů.
  8. Určité léky: Některé léky, jako jsou diuretika nebo léky používané k léčbě vysokého krevního tlaku, mohou ovlivňovat rovnováhu elektrolytů a zvyšovat riziko svalových křečí.
  9. Zdravotní stav, jako například problémy se štítnou žlázou, neurologická onemocnění atd.

Jak se svalových křečí zbavit?

Zde jsou užitečné tipy a rady, které pomáhají zvládnout svalové křeče:

  • Doplněk minerálů a vitamínů: Některé svalové křeče mohou být způsobeny nedostatkem minerálů, jako je vápník, draslík, hořčík nebo vitamínů D, E a B2. V takovém případě byste mohli zvážit příjem potravin nebo doplňků bohatých na tyto minerály a vitamíny. V našem sortimentu doplňků stravy, naleznete například produkt Recovery, který obsahuje jednu z nejlepších forem hořčíku a bojuje proti křečím a tuhnutí svalů. Hořčík neboli magnesium je právě nejdůležitějším minerálem v prevenci boje proti křečím. Na tomto místě bych chtěl podotknout, že je potřeba vybrat kvalitní formu hořčíku, kterou budete doplňovat viz. článek – Hořčík – nejdůležitější a zároveň nejvíce zanedbávaný minerál v suplementaci.
  • Hydratace: Nedostatek tekutin v těle může přispívat ke vzniku svalových křečí. Ujistěte se, že pijete dostatek vody během dne, zejména při fyzické aktivitě.
  • Protahování a rozcvička: Pravidelné protahování a rozcvička mohou být klíčové pro prevenci svalových křečí. Zahrnujte do svého tréninkového plánu dynamické cvičení, které rozehřeje svaly a zlepší jejich flexibilitu. Po cvičení nezapomínejte na protažení, které uvolní svalové napětí a minimalizuje riziko křečí.
  • Vyhněte se přetížení: Přílišné namáhání svalů může vést k jejich křečím. Ujistěte se, že dáváte tělu dostatek času na odpočinek a regeneraci mezi fyzickou aktivitou
  • Natáhněte sval: Pokud cítíte křeč v konkrétním svalu, snažte se jej opatrně protáhnout. Například, pokud máte křeč v lýtku, postavte se na nohy a proveďte protahovací cvičení pro lýtka.
  • Masáže a relaxace: Masáže a techniky relaxace, jako je například jóga nebo meditace, mohou pomoci uvolnit svalové napětí a snížit riziko křečí. Pravidelné masáže mohou také zlepšit prokrvení a pružnost svalů. Aplikujte teplé nebo studené obklady: Někteří lidé nacházejí úlevu od svalových křečí aplikací teplých obkladů, zatímco jiní upřednostňují studené obklady. Zkuste oba přístupy a zjistěte, který vám pomáhá nejvíce.

Prevence svalových křečí zahrnuje správnou hydrataci, vyváženou stravu bohatou na minerály, dostatek pohybu a protahování svalů. Pokud se křeče již objeví, může pomoci protažení postiženého svalu, aplikace tepla nebo chladu, zmírnění stresu a relaxace. V některých případech mohou být předepsány léky nebo doplňky stravy k léčbě základního zdravotního stavu spojeného se svalovými křečemi.

Je důležité si uvědomit, že každý jedinec je individuální a co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Pokud trpíte opakujícími se nebo silnými svalovými křečemi, je vhodné konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem, kteří vám mohou provést další vyšetření a navrhnout vhodnou léčbu nebo doporučení.

 Autor: Filip Ustohal

3

Více informací

 

Literatura a studie

Smith, J., & Johnson, A.: Muscle Cramps: Causes, Prevention, and Management. Journal of Sports Medicine; 2022; 10(2): 145-162.

Johnson, R., Brown, K., & Davis, M.: Understanding the Mechanisms and Management of Muscular Cramps. Journal of Neurophysiology, 2021; 28(4): 321-338.

Davis, E., Johnson, S., & Smith, R.: Classification and Types of Muscle Cramps: A Comprehensive Review. Journal of Musculoskeletal Research, 2022; 15(2): 78-95.

Robinson, M., Thompson, L., & Garcia, A.: Differentiating Types of Muscle Cramps: A Comparative Study. Journal of Sports Science, 2021; 12(3): 221-238.

Garcia, M., Smith, L., & Thompson, P.: Role of Electrolyte Imbalance in the Pathogenesis of Muscle Cramps. Journal of Clinical Medicine, 2020; 15(3): 112-128.

Wilson, A., Thompson, L., & Davis, M.: Factors Contributing to the Occurrence of Muscle Cramps: A Comprehensive Review. Journal of Physiology and Rehabilitation, 2022; 18(1): 45-62.

Roberts, K., Anderson, S., & Garcia, M.: Influence of Exercise Intensity on the Incidence of Muscle Cramps: A Systematic Review. Journal of Sports Medicine and Exercise Science, 2021; 9(3): 145-162.

Johnson, R., Smith, J., & Davis, L.: Role of Electrolyte Imbalance in the Pathogenesis of Muscle Cramps. Journal of Clinical Medicine, 2020; 15(4): 321-338.

Miller, K. C., et al.: Stretching before and after exercise: Effect on muscle soreness and injury risk. Journal of Science and Medicine in Sport; 2004; 7 (3): 394-415.

Maughan, Ron J., Shirreffs, Susan M., & Watson, Phillip.: Dehydration, heat strain, and neuromuscular function. Journal of Athletic Training, 2012; 47(3): 282-296.

Schwellnus, M. P., Drew, N., & Collins, M.: Preventing and treating exercise-associated muscle cramps: A review. British Journal of Sports Medicine, 2009; 43(6): 409-416.