Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Vitamín D: sluneční vitamín pro zdraví

BLOG (36)Vitamín D, často přezdívaný jako "sluneční vitamín", je klíčový pro udržení zdravých kostí, podporu imunitního systému a celkového zdraví. Jeho unikátnost spočívá ve schopnosti těla vytvářet si ho přirozeně prostřednictvím slunečního záření. Avšak, přes jeho dostupnost, nedostatek vitamínu D je globálním zdravotním problémem, zejména v oblastech s omezeným slunečním světlem.

Nedostatek vitamínu D a jeho důsledky

Vitamín D je nezbytný pro absorpci vápníku a podporu zdraví kostí. Nedostatek tohoto vitamínu je spojen s rachitidou u dětí a osteoporózou u dospělých. Oblasti s mírným klimatem, jako je severní a střední Evropa a části Severní Ameriky, často hlásí vyšší míru nedostatku vitamínu D kvůli omezenému množství slunečního záření, zejména v zimních měsících.

Formy a dávkování vitamínu D

Vitamín D existuje ve dvou hlavních formách: D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). D3, která se vytváří v kůži při expozici slunečnímu záření a nachází se také v potravinách živočišného původu, je efektivnější ve zvyšování hladin vitamínu D v těle.

Standardní doporučené dávkování se liší podle věku, zdravotního stavu a životního stylu, ale obecně se pohybuje mezi 1000 až 2000 IU (mezinárodní jednotky) denně pro dospělé. Pro osoby s nedostatkem může lékař doporučit vyšší dávky.

Náš produkt Vitamín D3 K2 obsahuje 5000 IU v jedné dávce.

Kombinace vitamínu D s jinými nutrienty

Pro maximalizaci jeho účinků je vitamín D často kombinován s vápníkem, což je zásadní pro zdraví kostí. Tuto kombinaci jsme použili v našem produktu Vápník.

Vitamín K2 je také často doporučován ve spojení s vitamínem D a vápníkem pro podporu správného vstřebávání a využití těchto minerálů. Proto jsme tuto kombinaci použili v našem produktu Vitamín D3 K2.

Zdroje vitamínu D

Přirozené zdroje vitamínu D zahrnují:

  • Sluneční záření: Přímá expozice slunce je hlavním zdrojem vitamínu D.
  • Potraviny: Tuňák, losos, makrela, rybí tuk, hovězí játra, sýr a žloutky jsou bohaté na vitamín D.
  • Doplňky stravy: Dostupné ve formě kapslí nebo tekutých doplňků pro ty, kdo nemohou získat dostatek vitamínu D přirozenou cestou.

Kontraindikace a Možnost Předávkování Vitamínem D

KontraindikaceBLOG (35)

  1. Hyperkalcémie (vysoká hladina vápníku v krvi): Lidé s hyperkalcémií by měli být opatrní při užívání vitamínu D, protože tento vitamín může dále zvyšovat hladinu vápníku v krvi.

  2. Sarkoidóza a jiné granulomatózní onemocnění: U těchto onemocnění může tělo přeměňovat vitamín D na jeho aktivní formu ve zvýšeném množství, což může vést k hyperkalcémii.

  3. Onemocnění ledvin a jater: Pacienti s onemocněními ledvin nebo jater mohou mít problémy s metabolizací vitamínu D na jeho aktivní formu.

  4. Hyperparatyreóza (zvýšená funkce příštítných tělísek): Toto onemocnění může být zhoršeno nadměrným příjmem vitamínu D.

Možnost předávkování

Předávkování vitamínem D, známé také jako hypervitaminóza D, je vzácné, ale může mít vážné důsledky. Příznaky předávkování vitamínem D zahrnují:

  1. Hyperkalcémie: Zahrnuje příznaky jako jsou nevolnost, zvracení, slabost, časté močení, kameny v ledvinách a v extrémních případech i poškození srdce a ledvin.

  2. Poruchy trávicího systému: Někdy může docházet k zácpě, nevolnosti a ztrátě chuti k jídlu.

  3. Slabost a zmatenost: Nadměrný příjem vitamínu D může vést k pocitu slabosti, zmatenosti a obtížím při chůzi.

Testování a výzkum v oblasti vitamínu D

Laboratorní testování hladin vitamínu D se stalo běžnou praxí v posledních letech, protože pomáhá identifikovat jedince s jeho nedostatkem. Díky pokrokům v laboratorní diagnostice je detekce jeho nedostatku přesnější a rychlejší.

Nechte si otestovat hladinu vitamín D v rámci našeho balíčku Kontrola VitamínůPrevence ŽENA nebo Prevence MUŽ.

Kontrola vitamínu D

Test hladiny vitamínu D v krvi odhalí, jestli máte ve svém těle dostatek vitamínu D, což je důležité pro pevné kosti a silný imunitní systém.

Více informací
 

Nové studie ukazují na potenciální roli vitamínu D v prevenci určitých typů rakoviny, snížení rizika autoimunitních onemocnění a podporu duševního zdraví.

Vitamín D hraje kritickou roli v udržování zdraví kostí, podpoře imunitního systému a celkovému zdraví organismu. Přestože je snadno dostupný prostřednictvím slunečního záření a potravin, nedostatek vitamínu D v těle je stále běžný. Pravidelné testování, správné dávkování a kombinace s dalšími důležitými živinami mohou pomoci zajistit optimální hladiny tohoto klíčového vitamínu v těle.

Autor: Filip Ustohal

Vitamín D3 K2

90 kapslí doplňku stravy D₃ (5000IU) a K₂ MK-7 pro zdraví kostí, srdce a lepší imunitu, s přídavkem omega-3 pro maximální vstřebatelnost vitamínů

Více informací
 
 

Vápník

100 veganských kapslí, které spojují sílu vápníku s vitamínem D₃ - klíčové prvky pro udržení zdravých kostí a zubů

Více informací
 
 

Literatura a studie

Vitamin D: Physiology, Molecular Biology, and Clinical Applications, 2010, Michael F. Holick, Humana Press

The Vitamin D Solution, 2011, Michael F. Holick, Plume

Vitamin D and Rickets, 2003, Francis H. Glorieux, S. Karger AG

Vitamin D: Oxidative Stress, Immunity, and Aging, 2013, Adrian F. Gombart, CRC Press

Vitamin D for Dummies, 2011, Alan L. Rubin, For Dummies

Vitamin D: New Perspectives in Drawing and Disease, 2014, David Feldman, Elsevier

The Role of Vitamin D in Human Health: A Paradigm Shift, 2011, J. Ruth Wu-Wong, Springer

Vitamin D and Cancer, 2011, Donald L. Trump and Candace S. Johnson, Springer

Vitamin D and the Lung: Mechanisms and Disease Associations, 2012, Robert B. Hamill and Cynthia T. French, Humana Press

Nutritional and Therapeutic Interventions for Diabetes and Metabolic Syndrome, 2012, Debasis Bagchi and Nair Sreejayan, Academic Press