Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy.
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Vitamín K: Jak ovlivňuje naše zdraví

BLOG (1)Vitamín K, často opomíjený, ale nezbytný pro zdraví, má několik fascinujících aspektů. Tento článek se zaměřuje na jeho důležitost, nedostatky ve stravě, formy, doporučené dávkování, kombinace s jinými látkami, zdroje v potravinách, a také na potenciální rizika předávkování.

Základní informace o vitamínu K

Vitamín K hraje klíčovou roli v procesu srážení krve a udržení zdraví kostí. Existují dvě hlavní formy vitamínu K:

  1. Vitamín K1 (fylochinon): Nachází se především v zelených listových zeleninách.
  2. Vitamín K2 (menachinon): Vytváří se v těle z K1 a je také obsažen v některých fermentovaných potravinách a živočišných produktech.

Nedostatek vitamínu K

Nedostatek vitamínu K je relativně vzácný, ale může mít vážné následky, jako je zvýšené riziko krvácení a oslabení kostí. Rizikové skupiny zahrnují:

  • Novorozence, kteří nemají dostatečné zásoby vitamínu K.
  • Osoby s chorobami, které narušují vstřebávání tuků.
  • Osoby užívající určité léky, jako jsou antikoagulanty.

Dávkování a použití

Doporučené denní dávky se liší podle věku, pohlaví a zdravotního stavu. Je důležité konzultovat s lékařem, zvláště pokud užíváte léky ovlivňující srážení krve.

  1. Děti a novorozenci: Děti, zejména novorozenci, jsou obzvláště citlivé na nedostatek vitamínu K. Novorozencům se často podává injekce vitamínu K krátce po narození k prevenci krvácivých poruch.

  2. Dospělí: Pro dospělé se doporučené denní dávky pohybují od 100-150 mikrogramů, přičemž tyto hodnoty se mohou lišit v závislosti na věku, pohlaví a celkovém zdravotním stavu.

  3. Senioři: U starších dospělých je důležité sledovat příjem vitamínu K, zejména pokud jsou na léčbě antikoagulanty, protože může dojít ke změnám v metabolismu a absorpci vitamínů.

Specifické situace

  • Osoby s poruchami srážení krve: Tyto osoby mohou vyžadovat specifické dávkování, aby se vyvážila potřeba vitamínu K a zároveň se předešlo riziku krvácení.
  • Pacienti užívající antikoagulanty: Tito pacienti musí být opatrní, aby se příjem vitamínu K nekolísal, což by mohlo narušit účinnost jejich léků.

Kombinace vitamínu K

Vitamín K je často kombinován s vitamínem D a vápníkem pro podporu zdraví kostí. Kombinace s omega-3 mastnými kyselinami může také přinášet výhody.

  • Vitamín D a vápník: Tyto látky pracují synergicky s vitamínem K pro podporu zdraví kostí.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Mohou posílit antiinflamační účinky vitamínu K.

My jsme kombinaci vitamínu K2 s vitamínem D3 a Omega 3 navrhli v našem produktu Vitamín D3K2.

Zdroje vitamínu K

Strava

  • Zelené listové zeleniny (špenát, kapusta, brokolice).
  • Fermentované potraviny (např. natto, tradiční japonská potravina).
  • Některé masné a mléčné produkty.

Doplňky stravy

K dispozici jsou v různých formách, včetně tablet, kapslí a tekutých form. U nás v GenX můžete zakoupit doplněk stravy Vitamín D3K2, který je dostupný ve veganských kapslích.

Formy vitamínu K2BLOG (2)

Vitamín K2, známý také jako menachinon, se vyskytuje v několika různých formách, které se liší délkou svého isoprenoidního bočního řetězce. Tyto různé formy vitamínu K2 mají specifické zdroje a potenciální zdravotní přínosy. Zde jsou nejběžnější formy vitamínu K2:

  1. MK-4 (Menachinon-4):

    • Je přítomen v živočišných produktech, jako jsou maso, játra, a některé mléčné výrobky.
    • MK-4 je forma vitamínu K2, kterou tělo může vytvářet z vitamínu K1.
  2. MK-7 (Menachinon-7):

    • Nachází se především ve fermentovaných potravinách, jako je natto, tradiční japonská potravina vyrobená z fermentovaných sójových bobů.
    • MK-7 je ceněný pro svou delší biologickou dostupnost a stabilitu v těle, což znamená, že může být efektivněji využit.
  3. MK-8 a MK-9:

    • Tyto formy se běžně nachází v některých druzích sýrů a dalších fermentovaných mléčných výrobcích.
  4. MK-10 a MK-11:

    • Tyto formy jsou méně běžné a vyskytují se v menších množstvích v potravinách.

Každá z těchto forem má unikátní účinky a význam pro lidské zdraví. MK-7 je často považována za jednu z nejefektivnějších forem vitamínu K2 pro doplňky stravy, vzhledem k její vysoké biologické aktivitě a delšímu působení v těle.

Právě formu MK-7 jsme použili v našem doplňku stravy Vitamín D3K2.

Kontraindikace a předávkování

Předávkování vitamínem K je vzácné, ale může vést ke komplikacím, jako je zvýšené riziko trombózy. U pacientů užívajících antikoagulanty může nadměrný příjem vitamínu K narušit účinnost léčby.

 

Vitamín K je fascinující nutriční prvek s důležitými rolemi v těle. Jeho správné využití a dávkování mohou významně přispět k udržení dobrého zdraví a prevenci určitých zdravotních problémů. Vždy je však nezbytné konzultovat příjem vitamínů a doplňků s kvalifikovaným zdravotním pracovníkem.

Autor: Filip Ustohal

Vitamín D3 K2

90 kapslí doplňku stravy D₃ (5000IU) a K₂ MK-7 pro zdraví kostí, srdce a lepší imunitu, s přídavkem omega-3 pro maximální vstřebatelnost vitamínů

Více informací