Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Kyselina jablečná – opomíjená, ale nečekaně účinná

jablkoKyselina jablečná je alfa-hydroxy kyselina. Svůj název dostala z latinského slova malum, což znamená jablko. Je to kyselina, která se přirozeně nachází v ovoci a zelenině (jablka, meloun, kiwi, mrkev, brokolice aj.). Kyselina jablečná se používá při výrobě léků nebo kosmetiky a její hlavní význam spočívá v úpravě chuti u mnoha potravin.

Kromě regulace kyselosti potravin a nápojů hraje klíčovou roli její ionizovaná forma malát, v Krebsově cyklu – primárním způsobu získávání energie v těle.

Na základě studií se její využití v potravinových doplňcích dostává do popředí díky jejímu prospěšnému vlivu na zdraví.

Zvýšení sportovního výkonu, zlepšení regenerace a pomoc s únavou

Kyselina jablečná se v kombinaci s hořčíkem užívá ke zvýšení sportovního výkonu a snížení svalové únavy po cvičení.

V roce 2015 se studie zabývala užíváním kyseliny jablečné v kombinaci s hořčíkem u sprinterů a běžců na dlouhé tratě. Po 6 týdnech suplementace spolu s fyzickým tréninkem bylo pozorováno, že u testované skupiny došlo k významnému nárustu svalové vytrvalosti a vzdálenosti, kterou sportovci uběhli. Tuto kombinaci jsme využili v našem doplňku Recovery.

Zároveň kyselina jablečná také potlačuje projevy chronického únavového syndromu. Je velmi účinným katalyzátorem vstřebávání, využití a přeměny současně podávaných suplementů a vitamínů. Tuto kombinaci jsme použili u našeho produktu Apple C, pro maximální vstřebatelnost vitamínu C.

Péče o kůži

Kyselina jablečná je přírodním exfoliátorem. Exfoliace je proces odstraňování odumřelých kožních buněk neboli jednoduše pleťový peeling. Lze jí použít také k vyhlazení vrásek a jemných linek, zlepšení textury pleti, vyčištění pórů a celkovému zlepšení pleti. Z tohoto důvodu se používá v různých produktech péče o pleť.

Studií v roce 2013 bylo zjištěno, že kyselina jablečná je prospěšná při léčbě melasmy. Melasma neboli chloasma je onemocnění, které způsobuje tmavé a odbarvené skvrny, které jsou černé nebo zelené a nejčastěji se vyskytují v těhotenství. Melasma je neškodné onemocnění. Není bolestivé a ani se nemůže z něho vyvinout rakovina kůže, ale lidé, kteří jím trpí se můžou cítit nesví.

Ledvinové kameny

Ledvinové kameny je onemocnění, které dokáže pěkně potrápit. Projevuje se ostrou bolestí v bedrech a boku a odhaduje se, že až 4% populace na toto onemocnění trpí.

Vliv kyseliny jablečné byl zkoumán pro potencionální roli v prevenci a léčbě ledvinových kamenů. V roce 2014 byla provedena studie, která potvrdila, že suplementace kyselinou jablečnou může působit jako prevence vzniku ledvinových kamenů, protože její užívání pomáhá změnit pH moči a tím pádem zabránit v tvorbě ledvinových kamenů.

Fibromyalgie

Jedná se o relativně nově objevené civilizační onemocnění. Fibromyalgie je chronická nemoc, která způsobuje rozsáhlou a nepříjemnou bolest, která prochází celým tělem. Toto onemocnění je doprovázeno únavou, nespavostí a někdy i depresemi.

jablko

Pilotní studie zjistily, že užívání kyseliny jablečné v kombinaci s hořčíkem pomohly výrazně zmírnit bolest a citlivost u lidí s fibromyalgií.

Sucho v ústech

Sucho v ústech může mít spoustu příčin – zánět v dutině ústní, užívání léků, nedostatečný příjem tekutin atd.

Na základě studií bylo prokázáno, že užívání 1% roztoku orálního spreje kyseliny jablečné pomohlo zvýšit průtok slin a zlepšit příznaky spojené se suchem v ústech u lidí, kteří trpěli suchem v ústech kvůli užívání léku na krevní tlak nebo antidepresiv.

Má kyselina jablečná nějaké vedlejší účinky?

Ačkoli je kyselina jablečná považována za bezpečnou, můžou se u některých lidí objevit vedlejší příznaky spojené s jejím nanášením na kůži jako vyrážka, podráždění, puchýřky nebo otok.

Doporučené dávkování

Pro kyselinu jablečnou nebyla zatím stanovena žádná doporučená denní dávka. Nicméně je obecně využívána denní dávka v rozmezí 1 200 – 2 800 mg.

Autor: Filip Ustohal 

3

Více informací

   

Literatura a studie 

Burnett CL; Bergfeld WF; Belsito DV: Amended safety assessment of malic acid and sodium malate as used in cosmetics. International Journal of Toxicology 41, 69-76 (2022).

Rodgers AL; Webber D; de Charmoy R; Jackson GE; Ravenscroft N: Malic acid supplementation increases urinary citrate excretion and urinary pH: implications for the potential treatment of calcium oxalate stone disease. Journal of Endourology 28, 229-236 (2014).

Fiume Z: Final report on the safety assessment of Malic Acid and Sodium Malate. International Journal of Toxicology 20, 47-55 (2016).

Russell IJ; Michalek JE; Flechas JD; Abraham GE: Treatment of fibromyalgia syndrome with Super Malic: a randomized, double blind, placebo controlled, crossover pilot study. Journal of Rheumatology 22, 953-958 (1995).

Manfredini R; De Giorgi A; Storari A; Fabbian F: Pears and renal stones: possible weapon for prevention? A comprehensive narrative review. European Review for Medical and Pharmacological Sciences 20, 414-425 (2016).

Taylor MB; Yanaki JS; Draper DO; Shurtz JC, Coglianese M: Successful short-term and long-term treatment of melasma and postinflammatory hyperpigmentation using vitamin C with a full-face iontophoresis mask and a mandelic/malic acid skin care regimen. Journal of Drugs in Dermatology 12, 45-50 (2013).

Gómez-Moreno G; Aguilar-Salvatierra A; Guardia J: The efficacy of a topical sialogogue spray containing 1% malic acid in patients with antidepressant-induced dry mouth: a double-blind, randomized clinical trial. Depress Anxiety 30, 137-142 (2013).

Qiang F: Effect of malate-oligosaccharide solution on antioxidant capacity of endurance athletes. The Open Biomedical Engineering Journal 9, 326-329 (2015).