Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Potravinová intolerance nebo alergie?

Co je potravinová intolerance a co způsobuje?

Potravinová intolerance neboli intolerance potravin, jsou stavy, při kterém má jedinec obtíže s trávením určitých potravin. Na rozdíl od potravinové alergie, která je imunitní reakcí organismu na specifické složky potravin, intolerance nezapojí imunitní systém a její příznaky bývají méně vážné a obvykle se objevují později po konzumaci problematické potraviny.

Příznaky intolerance na potraviny mohou zahrnovat nadýmání, průjem, zácpu, bolest hlavy, únava a kožní vyrážky. Tyto projevy se mohou objevit několik hodin až několik dnů po požití určité potraviny, což může ztížit identifikaci konkrétních potravinových spouštěčů.

Mezi nejběžnější potraviny, které mohou vyvolat intolerance, patří mléčné výrobky (zejména kvůli laktóze), obiloviny obsahující lepek, různé druhy ovoce a zeleniny, potraviny s vysokým obsahem histaminu a umělá sladidla. V některých případech může být intolerance způsobena nedostatkem určitých enzymů, potřebných k rozkladu složek potravin, jako je například laktóza u laktózové intolerance.

Co je potravinová alergie a co způsobuje?BLOG (55)

Potravinové alergie jsou imunitní reakce, která se objevuje krátce po konzumaci určité potraviny. U lidí s potravinovou alergií identifikuje imunitní systém určité složky v potravině (nejčastěji proteiny) jako škodlivé, ačkoliv pro většinu lidí nejsou. Tato nesprávná identifikace vede k vyvolání alergické reakce, která může zahrnovat různé příznaky, od mírných (např. vyrážka, svědění, otoky) až po velmi vážné (např. anafylaktický šok, což je život ohrožující stav vyžadující okamžitou lékařskou pomoc).

Alergická reakce je zprostředkována IgE protilátkami, což je typ imunitního mechanismu, který se rychle aktivuje. Když osoba s potravinovou alergií požije potravinu, na kterou je alergická, její imunitní systém reaguje produkcí IgE protilátek. Tyto protilátky spouštějí řetězec reakcí v těle, které mohou vést k uvolňování histaminu a dalších chemikálií, jež způsobují alergické příznaky.

Rozdíl mezi potravinovou intolerancí a alergií spočívá především v mechanismu, kterým tělo na potravinu reaguje, a v projevech této reakce. Alergie je zprostředkována imunitním systémem a její reakce jsou obvykle rychlé a mohou být závažné. Naopak potravinová intolerance je často způsobena nedostatkem určitých enzymů potřebných k trávení potravin, jako je laktóza u laktózové intolerance, nebo obtížemi s absorpcí určitých složek potravin. Projevy intolerance jsou častěji omezeny na zažívací trakt a zahrnují bolesti břicha, nadýmání, plynatost nebo průjem. Tyto symptomy se obvykle objevují později po konzumaci problematické potraviny a jsou méně akutní než alergické reakce.

Věděli jste že
Není pravidlem, že každá potravina, na kterou imunitní systém reaguje zvýšeným výskytem protilátek IgG, způsobí zdravotní potíže. Díky komplexnímu vztahu mezi naší stravou a zdravím se může objevit situace, kdy příznaky zůstanou skryté. V případě, že navzdory vyšší úrovni protilátek IgG nezažíváte žádné problémy, není nutné vaši stravu bezdůvodně omezovat.

 

Existuje test na potravinové intolerance nebo alergie?

Diagnostika nebo test potravinové intolerance laboratorně zahrnuje několik metod, které mohou pomoci identifikovat, které potraviny mohou u jedince vyvolávat problémy. Tyto metody se liší od těch, které se používají k diagnostice potravinových alergií. Test na potravinovou intoleranci může zahrnovat:

  1. Testy na nedostatek enzymů: Pro určité typy intolerance, jako je laktózová intolerance, lze použít testy na měření aktivity specifických trávicích enzymů v těle. Například, test laktózové tolerance měří, jak tělo reaguje na laktózu, a test na aktivity enzymu laktázy může pomoci potvrdit diagnózu.
  2. Vyšetření na malabsorpci fruktózy: Podobně, testy na malabsorpci fruktózy mohou identifikovat problémy s trávením fruktózy. Tento test obvykle zahrnuje konzumaci fruktózy a následné měření úrovní vodíku ve vydechovaném vzduchu, což může ukázat, zda fruktóza není správně absorbována.
  3. Eliminační diety a provokační testy: Přestože nejsou striktně laboratorními testy, eliminace a následná reintrodukce potravin pod dohledem zdravotnického specialisty mohou pomoci identifikovat potraviny, které vyvolávají symptomy intolerance. Po odstranění podezřelých potravin z diety na určitou dobu se tyto potraviny postupně znovu zavádějí, aby se zjistilo, zda se symptomy vrátí.
  4. Testy na přítomnost specifických protilátek: Některé testy měří úrovně specifických protilátek v krvi, které mohou být přítomny při potravinové intoleranci. U nás v laboratoři GenX nabízíme test na intoleranci potravin, který měří protilátky v třídě IgG. Intolerance potravin test nabízíme v několika variantách, dle množství vyšetřovaných potravin. Test potravinové intolerance cena se liší dle zvolené varianty množství vyšetřovaných potravin. Alergie na potraviny test pro změnu měří protilátky v třídě IgE.

Potravinové intolerance

Pomocí komplexního balíčku vyšetření intolerance na 287 potravin zjistíte, zda jste senzitivní na určité potraviny, úroveň senzitivity a vhodné doporučení

Více informací
 
 

Test alergií

Test vám prozradí, na co jste konkrétně alergičtí a do jaké míry. V rámci balíčku testujeme 117 alergenových extraktů a 178 molekulárních alergenů.

Více informací
 
 
  1. Genetické testy: Pro určité typy intolerance, jako je celiakie (která je technicky autoimunitním onemocněním, ale často se diskutuje v kontextu intolerance na gluten), mohou genetické testy identifikovat predispozici k onemocnění.

Jak postupovat při zjištění potravinové intolerance?

Když se při testování zjistí zvýšené hladiny protilátek IgG, je důležité postupovat s opatrností. Přítomnost těchto protilátek může být normální a ne nutně znamenat patologickou reakci nebo intolerance. Po obdržení výsledků testů by měl člověk zahájit pečlivé sledování svých stravovacích návyků a příznaků, abychom mohli lépe pochopit vztah mezi konzumací určitých potravin a výskytem nežádoucích reakcí. Důležitým krokem je eliminace potravin identifikovaných testem jako možné spouštěče z jídelníčku na období jednoho až dvou měsíců. Tato eliminace by měla být následována pozvolnou reintrodukcí těchto potravin zpět do stravy, jednu po druhé, s důkladným pozorováním jakýchkoli změn v symptomech. Tento postup umožňuje určit, které potraviny skutečně vyvolávají symptomy intolerance a identifikovat množství potraviny, které je možné konzumovat bez vzniku problémů. Vytvoření personalizovaného stravovacího plánu, který minimalizuje symptomy intolerance a zároveň zůstává nutričně vyvážený, je klíčové pro správné zvládnutí potravinové intolerance.

 

Pokud máte nějaké dotazy na potravinové intolerance test nebo na alergie, neváhejte se na nás obrátit prostřednictvím kontaktního formuláře nebo přes aplikaci messenger dostupnout na webu.

 Autor: Filip Ustohal

Potravinové intolerance

Pomocí komplexního balíčku vyšetření intolerance na 287 potravin zjistíte, zda jste senzitivní na určité potraviny, úroveň senzitivity a vhodné doporučení

Více informací
 
 

Test alergií

Test vám prozradí, na co jste konkrétně alergičtí a do jaké míry. V rámci balíčku testujeme 117 alergenových extraktů a 178 molekulárních alergenů.

Více informací
 
 

Literatura

Sue Shepherd, Peter Gibson: Food Intolerance Management Plan. Viking 2011. ISBN 0670074411.

Sue Shepherd ,Peter Gibson: Food Allergies and Food Intolerance: The Complete Guide to Their Identification and Treatment. Healing Arts Press 2000, ISBN 9780892818754.

Antony J. Haynes, Antoinette Savill: The Food Intolerance Bible: A Nutritionist's Plan to Beat Food Cravings, Fatigue, Mood Swings, Bloating, Headaches, IBS and Deal with Food Allergies. Red Wheel 2008, ISBN 1573243590.

Aglaee Jacob: Digestive Health with Real Food: A Practical Guide to an Anti-Inflammatory, Low-Irritant, Nutrient-Dense Diet for IBS & Other Digestive Issues. Paleo Magazine 2013, ISBN 0988717204.