Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Vitamín C: Klíč ke zdraví a pohodě

Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, je jedním z nejdůležitějších vitamínů pro udržení zdraví a prevenci nemocí. Tento vodou rozpustný vitamín, známý pro svou roli v podpoře imunitního systému, má mnoho dalších důležitých funkcí a přínosů, které jsou pro lidské zdraví neocenitelné.

Role vitamínu C v těle

Vitamín C je nejen klíčový pro udržení silné imunity, ale také působí jako mocný antioxidant. Chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, čímž pomáhá zpomalit proces stárnutí a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění. Kromě toho je nezbytný pro produkci kolagenu, což je zásadní pro zdraví kůže, vlasů a nehtů.

BLOG (33)

Formy vitamínu C a jeho použití

Vitamín C je k dispozici v několika různých formách, včetně askorbové kyseliny, sodného askorbátu, askorbátu vápenatého, liposomálního vitamínu C a Ester-C. Každá z těchto forem má své specifické výhody a je vhodná pro různé potřeby a zdravotní stavy. Například liposomální vitamín C je známý svou vysokou biologickou dostupností, zatímco Ester-C je šetrnější k žaludku a má delší působení v těle.

  1. Askorbová Kyselina: Nejčastější a nejznámější forma vitamínu C. Je rozpustná ve vodě a snadno se vstřebává.

  2. Sodná Askorbát: Méně kyselá a jemnější na žaludek než čistá askorbová kyselina.

  3. Askorbát vápenatý: Vhodný pro lidi s citlivým žaludkem, který je také méně kyselý.

  4. Liposomální Vitamín C: Jedná se o mikroskopické částice vitamínu C obalené lipidovými vrstvami pro lepší vstřebávání a biologickou dostupnost.

  5. Ester-C: Tato forma obsahuje kromě vitamínu C také metabolity kyseliny askorbové, což zvyšuje jeho vstřebávání a trvání v těle.

Vitamín C se nejčastěji používá pro posílení imunitního systému, zvláště během chřipkové sezóny nebo ve stresových obdobích. Je také doporučován pro obecnou prevenci a podporu zdraví, zejména pro osoby s rizikem nedostatku vitamínu C. Doporučené denní dávkování se liší, ale obvykle se pohybuje mezi 65 až 90 mg s maximálním bezpečným příjmem až 2000 mg denně.

Synergie s jinými nutrienty

Vitamín C je často kombinován s dalšími vitamíny a minerály pro zvýšení jeho účinků. 

Častou kombínací jsou například: 

  • Vitamínem E: Pro synergické antioxidantní účinky.
  • Železem: Pro lepší vstřebávání železa, zejména u vegetariánů a vegánů.
  • Zinkem: Pro další posílení imunitního systému.
  • Kyselina jablečná: Pro zlepšení vstřebávání a zvýšení energetického metabolismu

BLOG (31)

Zdroje vitamínu C

Přirozené zdroje vitamínu C zahrnují širokou škálu ovoce a zeleniny, jako jsou citrusové plody, kiwi, jahody, paprika, brokolice a bruselká kapusta. Pro ty, kteří nemohou dosáhnout doporučené denní dávky prostřednictvím stravy, jsou k dispozici doplňky stravy. 

My například vitamín C nabízíme v našem produktu Apple C, který je v kombinaci s kyselinou jablečnou, pro lepší vstřebávání a maximalizaci efektu.

Kontraindikace a možnost předávkování vitamínem C

Kontraindikace

  1. Hyperoxalurie nebo tvorba ledvinových kamenů: U lidí trpících hyperoxalurií nebo u těch, kteří mají historii tvorby oxalátových ledvinových kamenů, může vysoký příjem vitamínu C zvýšit riziko tvorby dalších kamenů.

  2. Hemochromatóza: U pacientů s hemochromatózou, která způsobuje nadměrnou absorpci železa, může vitamín C zvýšit absorpci železa, což může vést k poškození orgánů.

  3. Anémie způsobená nedostatkem G6PD: U lidí s nedostatkem glukóza-6-fosfátdehydrogenázy (G6PD) může vysoký příjem vitamínu C způsobit hemolýzu (rozpad červených krvinek).

Možnost předávkování

Předávkování vitamínem C je relativně vzácné, protože je rozpustný ve vodě a přebytečné množství je vyloučeno močí. Nicméně, nadměrný příjem (obvykle více než 2000 mg denně) může vést k některým vedlejším účinkům, jako jsou:

  1. Trávicí potíže: Nadměrný příjem vitamínu C může způsobit žaludeční problémy, průjem, nebo kyselé reflukse.
  2. Nefrolitiáza (ledvinové kameny): Vysoké dávky vitamínu C mohou přispívat k tvorbě oxalátových ledvinových kamenů.
  3. Zvýšená hladina železa: Vitamín C může zvýšit vstřebávání železa, což může být problém pro lidi s určitými druhy anémie nebo hemochromatózou.

Vitamín C ve vědě a výzkumu

V posledních letech došlo ke vzrušujícím objevům ve vědě a výzkumu týkajících se vitamínu C. Například studie ukazují, že vysoké dávky vitamínu C mohou být účinné v boji proti určitým typům rakoviny. Rovněž probíhají výzkumy zaměřené na jeho potenciální účinky v léčbě COVID-19. Díky pokroku v technologiích máme nyní lepší porozumění jeho účinkům na buněčné úrovni, což otevírá nové možnosti pro jeho využití v lékařství.

Vitamín C je nejen základním stavebním kamenem pro zdravý imunitní systém, ale také hraje klíčovou roli v mnoha jiných aspektech zdraví. S jeho širokou paletou přínosů a stále rostoucím využitím ve vědě a lékařství, je jasné, že vitamín C by měl být zásadní součástí každodenního režimu péče o zdraví. Jako takový, vitamín C zůstává jedním z nejdůležitějších a nejvíce všestranných vitamínů v naší stravě.

Autor: Filip Ustohal

Apple C

Doplněk stravy, který bojuje proti únavě a podporuje imunitu. Speciální složení s kyselinou jablečnou zajistí maximální vstřebatelnost.

Více informací
 
 

Literatura a studie

Vitamin C in Human Health and Disease, 1999, Mark Levine et al., Springer

The Healing Factor: Vitamin C Against Disease, 1972, Irwin Stone, Grosset & Dunlap

How to Live Longer and Feel Better, 1986, Linus Pauling, W.H. Freeman and Company

Vitamin C: The Real Story, 2008, Steve Hickey, PhD, and Andrew W. Saul, PhD, Basic Health Publications

Ascorbate: The Science of Vitamin C, 2004, Steve Hickey, PhD, and Hilary Roberts, PhD, Lulu.com

Vitamin C: Its Chemistry and Biochemistry, 1991, M.B. Davies, J. Austin, and D.A. Partridge, Royal Society of Chemistry

Orthomolecular Medicine for Everyone: Megavitamin Therapeutics for Families and Physicians, 2008, Abram Hoffer, MD, PhD, and Andrew W. Saul, PhD, Basic Health Publications

Vitamin C and Cancer: Medicine or Politics?, 1991, Evelleen Richards, Macmillan Education UK

Vitamin C: The State of the Art in Disease Prevention Sixty Years After the Nobel Prize, 1997, Jürgen C. Frölich (Editor), Springer

Free Radicals and Antioxidant Protocols, 2010, Donald Armstrong (Editor), Humana Press