Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Chia – malá semínka s velkými benefity

Ve druhém díle si povíme o další složce našeho produktu Care+ a to o chia semínkách.

Chia semínka jsou malá semena pocházející z Šalvěje hispánské (Salvia hispanica), která je hojně rozšířená v Jižní Americe.

Semena této rostliny jsou známá pro své výživové vlastnosti a užívají se jako potravina tisíce let. V poslední době se staly velmi populární díky svému vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a omega-3 a 6 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví srdce a mozku.

Chia semínka jsou bohatým zdrojem minerálů, jako je vápník, fosfor, hořčík a železo. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů (kyselina kávová, myricetin, kvercetin, kyselina rozmarinová) dokáží tělo chránit před oxidativním stresem (viz. Vitamín B3 – Tentokrát z jiného pohledu). Vzhledem ke svým výživovým údajům a snadné přípravě jsou tyto semínka oblíbenou superpotravinou, která pomáhá podpořit zdravou stravu a životní styl.

chia

 

Diabetes

Studie uveřejněná v roce 2016 a 2019 ukázala, že konzumace chia semínek může pomoci snížit hladinu glykovaného hemoglobinu, což je ukazatel kontroly krevního cukru u osob s diabetem 2. typu. Dále bylo zjištěno, že jejich užívání je spojené se snižováním hladiny triglyceridů, LDL cholesterolu a zvýšením hladiny HDL cholesterolu – „dobrého“ (viz. srdeční choroby Vitamín B3 – Tentokrát z jiného pohledu).

Další studie z roku 2017 ukázala, že jejich konzumace je spojena dále se snižováním krevního tlaku a hladin zánětlivých markerů. I když jsou výsledky studií pozitivní, je stále nezbytný rozsáhlejší a dlouhodobější výzkum. Výsledkem také bylo, že pro zajištění dostatečného efektu chia semínek je potřeba zkonzumovat jejich vyšší množství. Z tohoto důvodu jsou nyní předmětem výzkumu jejich koncentráty nebo extrakty, které jich obsahují mnohonásobně vyšší množství.

Vysoký krevní tlak

Studií, které se zabývají vlivem konzumace chia semínek a vysokého krevního tlaku je prozatím málo. Výsledky studie uveřejněné v roce 2014 ukázala, že užívání chia semínek signifikantně snížilo systolický a diastolický krevní tlak u pacientů, kteří je užívali po dobu 12 týdnů. Nicméně autoři zdůrazňují, že je potřeba dalšího výzkumu, aby bylo možné lépe porozumět účinkům chia semínek a jejich možnému využití v prevenci a léčbě onemocnění.

Nealkoholové tukové choroby jater NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease)

Zhoršující se životní styl, vysoký příjem kalorií, konzumace tučných jídel, málo pohybu apod. způsobuje, že strmě narůstá počet lidí trpící obezitou a s ní souvisejícími nemocemi. Těmi jsou Diabetes mellitus 2.typu, srdečně-cévní nemoci anebo právě NAFLD.

NAFLD je dnes nejčastější příčinou chronického onemocnění jater. V Evropě jim trpí každý čtvrtý člověk. I přes to, že touto nemocí trpí čím dál více lidí, jen velmi málo lidí má dostatečné informace o tom, co ji způsobuje a jaké jsou její příznaky.

U této nemoci se v jaterní tkáni kumuluje tuk a postupem času může dojít k rozvoji cirhózy jater. Rozvoj této nemoci trvá i desítky let a jaterní poškození se může projevovat pouze jako únava, nevolnost nebo tlak v pravém podžebří. Velkým nebezpečím je, že cesta k rozvoji tohoto onemocnění nebolí a výraznější symptomy se objevují až v pozdním stádiu kdy, již nemusí být obnova jaterních funkcí možná. Léčba je založena na změně životního stylu a redukci hmotnosti. Žádný lék není zatím schválen.

Studie publikovaná v roce 2020 se zabývala vlivem konzumace chia semínek na NAFLD. Byly vytvořeny dvě skupiny pacientů – jedna dostávala 25 g chia semínek denně po dobu 12 týdnů a druhá skupina přijímala placebo. Po 12 týdnech bylo zjištěno, že pacienti, kteří dostávali chia semínka měli významně menší tukovou akumulaci v játrech, snížila se jim hmotnost a obvod pasu ve srovnání s „placebo“ skupinou.chia

Dalšími zdravotními benefity jsou:

  • Konzumace chia semínek může vést k lepšímu trávení a prevenci zácpy díky obsahu rozpustné vlákniny (viz. článek Jak psyllium může pomoci Vašemu zdraví)
  • Chia semínka obsahují omeda-3 a 6 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci při prevenci některých onemocnění jako je například artritida
  • Díky vysokému obsahu antioxidantů mohou přispívat ke zlepšení imunitního systému a ochraně před rakovinou
  • Jejich konzumace může vést k pocitu sytosti a tím pomoci při kontrole hmotnosti

Jaké jsou nežádoucí účinky?

I když je užívání chia semínek bezpečně, vzácně se může objevit průjem, nadýmání nebo bolest břicha. Chia semínka mohou také mít mírný antikoagulační účinek, což může ovlivnit účinnost některých léků na krevní srážlivost.

Jsou nějaké interakce léků a chia semínek?

Chia semínka mohou interagovat s některými léky. Mezi tyto interakce patří:

  • Chia semínka mohou snižovat krevní tlak, proto by se měla s opatrností konzumovat společně s léky na snížení krevního tlaku
  • Chia semínka mají mírný antikoagulační účinek, takže by se měla s opatrností používat při konzumaci společně s léky na ředění krve, jako je například warfarin
  • Chia semínka mohou snižovat hladinu krevního cukru, proto by se měla s opatrností konzumovat společně s léky na diabetes
  • Chia semínka mohou snižovat hladinu cholesterolu, z tohoto důvodu by se měla s opatrností konzumovat společně s léky na cholesterol jako například statiny

Jaké je doporučené dávkování?

Doporučené dávkování syrových chia semínek je 15-20 g denně (přibližně dvě polévkové lžíce). Důležité je pít dostatečné množství vody. Extrakt z chia semínek je silnější a stačí ho mnohem méně a to přibližně 1-2 g denně. Extrakt z chia semínek je jednou ze složek našeho produktu Care+.

 Autor: Filip Ustohal

6

Více informací

 

Literatura a studie

Ibarrola-Jurado N, et al. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2019;38(2):697-704.

livos-Lugo BL, et al. The effect of chia seeds (Salvia hispanica L.) on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review. Nutr Hosp. 2015;32(5):1909-1919.

Toscano LT, et al. Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Plant Foods Hum Nutr. 2014;69(4):392-398.

Vuksan V, Jenkins AL, Dias AG, Lee AS, Jovanovski E, Rogovik AL, Hanna A. Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2017 Feb 1;27(2):138-46.

Toscano LT, da Silva CS, Toscano LT, de Almeida AE, Santos Ada C, Silva AS. Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Plant foods for human nutrition. 2014 Mar 1;69(1):74-8.

Bohnenstengel, S. I., Cárdenas-Sánchez, V., López-Sánchez, P., et al. (2020). Chia seed (Salvia hispanica L.) consumption improves fatty liver and anthropometric parameters in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A clinical trial. Nutrients, 12(11), 3380.

Vuksan V, Jenkins AL, Dias AG, Lee AS, Jovanovski E, Rogovik AL, Hanna A. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia Hispanica L.). Eur J Clin Nutr. 2010 Apr;64(4):436-8.

Chicco AG, D'Alessandro ME, Hein GJ, Oliva ME, Lombardo YB. Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in alpha-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylglycerolaemia and insulin resistance in dyslipaemic rats. Br J Nutr. 2009 Sep;101(9):1336-44.

Nieman DC, Cayea EJ, Austin MD, Henson DA, McAnulty SR, Jin F. Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults. Nutr Res. 2009 Jun;29(6):414-8.

Cahill JP, Provost MP, Parks WC, Goodwin WW, Bailey RR. The effect of chia seeds (Salvia hispanica L.) on serum fatty acid and inflammatory marker concentrations in postmenopausal women: a randomized controlled trial. J Acad Nutr Diet. 2013 Jan;113(1):S121.