Zaregistrujte se u nás (spolu s odběrem newsletterů) zde a získejte slevu 5% na všechny laboratorní vyšetření a 10% na všechny doplňky stravy😍
Slevový kód obdržíte e-mailem.

Lněná semínka: Tajná superpotravina pro srdce, mysl a tělo

Ve třetím díle si povíme o další složce našeho produktu  a to o lněných semínkách.

Lněné semínko (Linum usitatissimum) je drobné semeno pocházející z lnu, rostliny známé také jako lnicovitá rostlina.

Tato rostlina je původem z oblasti Středního východu a Severní Afriky, ale dnes je pěstována po celém světě kvůli svým výživným semínkům a vláknině získávané z jejích stonků.

Lněné semínko je považováno za jeden z nejvýživnějších potravinových doplňků. Má řadu zdravotních výhod díky svému složení, zejména díky obsahu omega-3 mastných kyselin, lignanů a vlákniny. Zde je několik hlavních výhod:

  1. Omega-3 mastné kyseliny: Lněné semínko je bohatým zdrojem alfa-linolenové kyseliny (ALA), což je typ rostlinné omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 kyseliny mohou přispívat k snížení zánětu v těle a mohou také pomoci snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční onemocnění.
  2. Vláknina: Lněné semínko je bohaté na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, což je prospěšné pro trávicí systém (viz. Náš článek o Psyllium. Vláknina pomáhá regulovat trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a udržuje střevní zdraví.
  3. Lignany: Lněné semínko obsahuje vysoké množství lignanů, což jsou antioxidanty, které mohou chránit před některými formami rakoviny, zejména rakovinou prsu a prostaty.
  4. Zlepšení zdraví kůže a vlasů: Díky svému obsahu omega-3 mastných kyselin může lněné semínko také přispívat k zdravější pokožce a vlasům.
  5. Vitamíny a minerály: Semínko obsahuje vitamíny skupiny B (zejména B1, B3 a B6), vitamín E, vápník, hořčík, fosfor, železo a další minerály viz. Náš článek o vitamínu B3.

Lněné semínko lze přidávat do různých pokrmů a nápojů, jako jsou smoothies, jogurty, pečivo, cereálie a saláty. Je důležité pamatovat na to, že lněné semínko by mělo být nejlépe mleté nebo rozdrcené, aby byly jeho živiny lépe stravitelné. Poslední dobou se dostávají do popředí jeho extrakty z důvodu vyššího množství živin na jednotku hmotnosti. Toto semínko je výjimečnou volbou pro ty, kteří hledají zdravou a výživnou potravinu, která přináší řadu zdravotních výhod.

lnene3

Kardiovaskulární systém

Lněné semínko bylo zkoumáno v mnoha vědeckých studiích s ohledem na jeho potenciální výhody pro kardiovaskulární systém. Níže jsou uvedeny některé poznatky z těchto studií:

  1. Snížení hladiny cholesterolu: Některé studie ukázaly, že konzumace lněného semínka může přispět k snížení celkového a LDL cholesterolu, což může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Tento účinek je často připisován vysokému obsahu vlákniny v lněném semínku.
  2. Krevní tlak: Několik klinických studií zjistilo, že lněné semínko může snížit krevní tlak u osob s vysokým krevním tlakem. Zdá se, že tento účinek je zvláště výrazný u těch, kteří konzumují lněné semínko po delší dobu (více než 12 týdnů).
  3. Omega-3 mastné kyseliny a zánět: Lněné semínko je bohatým zdrojem alfa-linolenové kyseliny (ALA), což je typ rostlinné omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny byly spojeny se sníženým zánětem, což může být jedním z mechanismů, jakými mohou přispívat k ochraně kardiovaskulárního systému.
  4. Lignany a antioxidantní účinky: Lněné semínko je jedním z nejbohatších zdrojů lignanů, což jsou rostlinné sloučeniny s antioxidantními vlastnostmi. Lignany mohou chránit cévy před poškozením způsobeným oxidativním stresem, což by mohlo snížit riziko srdečních onemocnění viz. náš článek o vitamínu B3.
  5. Zlepšení metabolismu tuků: Některé studie naznačují, že lněné semínko může zlepšit metabolismus tuků, což může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění.

Trávení a funkce střev

V několika studiích se věnovali vlivu konzumace lněného semínka na trávení a správnou funkci střev.

Ve studii v roce 1995 byly zkoumány nutriční vlastnosti lněného semínka s vysokým obsahem alfa-linolenové kyseliny (ALA) u lidí. Výzkum ukázal, že lněné semínko podporovalo zdravou střevní funkci a mělo pozitivní vliv na metabolické parametry, což potvrzuje jeho prospěšnost pro trávicí systém.

Ve studii z roku 2005 byly zkoumány účinky vlákniny z lněného semínka na střevní pohyb a glykemickou odezvu u zdravých dobrovolníků. Bylo zjištěno, že vláknina z lněného semínka může mít pozitivní vliv na střevní pohyb a může také modulovat glykemickou odezvu, což může mít důležité důsledky pro trávicí a metabolické zdraví.

Z výše uvedeného vyplývá, že vláknina v lněném semínku podporuje zdravé trávení a správnou funkci střev, což může pomoci při prevenci zácpy a jiných trávicích problémů. Z tohoto důvodu jsme extrakt z lněných semínek použili v našem produktu Care+.

Rakovina prsu

Lněné semínko je jedním z nejbohatších zdrojů lignanů, což jsou rostlinné sloučeniny s antioxidantními vlastnostmi.

Ve studii z roku 2000 vědci zkoumali, jak konzumace lněného semínka ovlivňuje vylučování lignanů močí u postmenopauzálních žen. Lignany, obsažené v lněném semínku, jsou považovány za fytoestrogeny a mohou hrát roli v prevenci některých typů rakoviny, zejména rakoviny prsu. Studie zjistila, že lněné semínko skutečně zvyšuje vylučování lignanů v závislosti na dávce, což může mít důležité důsledky pro prevenci rakoviny.

Ve studii z roku 2013 se zkoumalo, jak může strava s lněným semínkem ovlivnit biologické markery nádorů u postmenopauzálního karcinomu prsu. Bylo zjištěno, že lněné semínko může mít potenciální výhody v kontextu prevence rakoviny prsu tím, že moduluje některé biologické markery spojené s růstem nádorů.

Kůže a vlasy

Lněné semínko je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou pomoci zlepšit zdraví kůže a vlasů.

Studie z roku 2011 se zaměřovala na vliv omega-3 mastných kyselin na ochranu pokožky před poškozením UV zářením. UV záření může způsobit „fotoaging“ (stárnutí kůže způsobené sluncem) a další poškození kůže, takže ochrana proti těmto účinkům je důležitá pro celkové zdraví kůže. Omega-3 mastné kyseliny mohou nabízet určitý stupeň fotoprotekce, což je důležité pro udržení zdravé kůže.

Studie z roku 2015 zkoumala vliv výživového doplňku na vypadávání vlasů u žen. Doplněk obsahoval kombinaci mnoha živin, včetně omega-3 mastných kyselin. Výsledky studie naznačují, že pravidelný příjem těchto živin může mít prospěšný vliv na zdraví vlasů a může předcházet nadměrnému vypadávání vlasů. I když tato studie nezkoumala přímo izolovaný vliv omega-3 na zdraví vlasů, zdá se, že omega-3 hrají klíčovou roli v kombinaci s jinými živinami při podpoře zdraví vlasů.lnene1

Dalšími zdravotními benefity jsou:

  • Podpora zdraví kostí: Lněná semínka obsahují minerály, jako je vápník a fosfor, které jsou důležité pro zdraví kostí.
  • Snížení rizika chronických onemocnění: Díky svým protizánětlivým vlastnostem může konzumace lněných semínek snížit riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako je srdeční choroba nebo diabetes 2. typu.
  • Antioxidační vlastnosti: Lněná semínka obsahují vitaminy a minerály, které působí jako antioxidanty. Antioxidanty mohou pomoci chránit tělo před volnými radikály a podporovat celkové zdraví.
  • Hormonální rovnováha: Lignany v lněných semínkách mohou působit jako fytoestrogeny, což jsou rostlinné sloučeniny, které napodobují estrogen v těle. Mohou pomoci regulovat hormonální rovnováhu, což je obzvláště užitečné pro ženy v menopauze.
  • Podpora zdraví prostaty: Některé studie naznačují, že konzumace lněných semínek může pomoci snížit riziko rakoviny prostaty díky jejich obsahu omega-3 a lignanů.
  • Podpora hubnutí: Díky vysokému obsahu vlákniny mohou lněná semínka poskytnout pocit sytosti, což může snížit celkový příjem kalorií a napomoci hubnutí.
  • Podpora detoxikace: Lignany a vláknina v lněných semínkách mohou podporovat zdraví jater a pomáhat tělu odstraňovat toxiny.
  • Prevence makulární degenerace: Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit riziko vzniku makulární degenerace, což je vedoucí příčina ztráty zraku u starších osob.

Jaké jsou nežádoucí účinky?

I když je užívání lněných semínek bezpečně, ojediněle se může objevit průjem, nadýmání nebo zácpa, zvláště u lidí, kteří nejsou zvyklí na vysoký příjem vlákniny.

Jsou nějaké interakce léků a lněných semínek?

Ano, lněná semínka mohou interagovat s některými léky. Zde jsou některé možné interakce:

  • Léky na ředění krve (antikoagulancia a antiagregancia): Lněná semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mohou zvyšovat účinky léků na ředění krve, jako je warfarin, aspirin a další. To může zvýšit riziko krvácení.
  • Léky na snižování krevního tlaku: Lněná semínka mohou snižovat krevní tlak. Pokud je kombinujete s léky na snižování krevního tlaku, může to způsobit příliš nízký krevní tlak.
  • Léky pro diabetes: Lněná semínka mohou snižovat hladinu cukru v krvi. Pokud je kombinujete s antidiabetiky, může to způsobit příliš nízkou hladinu cukru v krvi.
  • Léky na snižování cholesterolu: Existují důkazy naznačující, že lněná semínka mohou pomoci snižovat hladiny LDL cholesterolu, což může zvyšovat účinky léků na snižování cholesterolu.

Jaké je doporučené dávkování?

Doporučené dávkování lněných semínek je 1-2 lžíce denně. Preferovány jsou mletá lněná semínka, protože tělo může snadněji vstřebat výživné látky, zejména omega-3 mastné kyseliny. Extrakt z lněných semínek je silnější a stačí ho mnohem méně a to přibližně 1-2 g denně. Extrakt z lněných semínek je jednou ze složek našeho produktu Care+.

Autor: Filip Ustohal

6

Více informací

Literatura a studie

Rodriguez-Leyva, D., Weighell, W., Edel, A. L., LaVallee, R., Dibrov, E., Pinneker, R., ... & Pierce, G. N. (2013). Potent antihypertensive action of dietary flaxseed in hypertensive patients. Hypertension, 62(6), 1081-1089.

Pan, A., Yu, D., Demark-Wahnefried, W., Franco, O. H., & Lin, X. (2009). Meta-analysis of the effects of flaxseed interventions on blood lipids. The American Journal of Clinical Nutrition, 90(2), 288-297.

Prasad, K. (2009). Flaxseed and cardiovascular health. Journal of Cardiovascular Pharmacology, 54(5), 369-377.

Kaul, N., Kreml, R., Austria, J. A., Richard, M. N., Edel, A. L., Dibrov, E., & Pierce, G. N. (2008). A comparison of fish oil, flaxseed oil and hempseed oil supplementation on selected parameters of cardiovascular health in healthy volunteers. Journal of the American College of Nutrition, 27(1), 51-58.

Cunnane, S. C., Ganguli, S., Menard, C., Liede, A. C., Hamadeh, M. J., Chen, Z. Y., ... & Jenkins, D. J. (1995). High alpha-linolenic acid flaxseed (Linum usitatissimum): some nutritional properties in humans. The British Journal of Nutrition, 69(2), 443-453z

Kristensen, M., Jensen, M. G., Aarestrup, J., Petersen, K. E., Søndergaard, L., Mikkelsen, M. S., & Astrup, A. (2012). Flaxseed dietary fibers lower cholesterol and increase fecal fat excretion, but magnitude of effect depend on food type. Nutrition & Metabolism, 9(1), 8.

Dahl, W. J., Lockert, E. A., Cammer, A. L., & Whiting, S. J. (2005). Effects of flax fiber on laxation and glycemic response in healthy volunteers. Journal of Medicinal Food, 8(4), 508-511.

Thompson, L. U., Chen, J. M., Li, T., Strasser-Weippl, K., & Goss, P. E. (2005). Dietary flaxseed alters tumor biological markers in postmenopausal breast cancer. Clinical Cancer Research, 11(10), 3828-3835.

Rodriguez-Leyva, D., Bassett, C. M., McCullough, R., & Pierce, G. N. (2013). The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. The Canadian Journal of Cardiology, 29(7), 783-791.

Hutchins, A. M., Martini, M. C., Olson, B. A., Thomas, W., & Slavin, J. L. (2000). Flaxseed influences urinary lignan excretion in a dose-dependent manner in postmenopausal women. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 9(10), 1113-1118.

Jeong, H. S., Cho, S., Kim, E., Kim, J. K., & Shin, H. (2011). Flaxseed Lignan Attenuates High-fat Diet-induced Fat Accumulation and Serum TNF-α of Mice and Inhibits the Protein Expression of Adipogenic Transcription Factors of 3T3-L1 Preadipocytes. Annals of Nutrition & Metabolism, 59(2-4), 250-257.

Pilkington, S. M., Watson, R. E., Nicolaou, A., & Rhodes, L. E. (2011). Omega‐3 polyunsaturated fatty acids: Photoprotective macronutrients. Experimental Dermatology, 20(7), 537-543.

Pilkington, S. M., Massey, K. A., Bennett, S. P., Al-Aasswad, N. M., Roshdy, K., Gibbs, N. K., ... & Rhodes, L. E. (2013). Randomized controlled trial of oral omega-3 PUFA in solar-simulated radiation-induced suppression of human cutaneous immune responses. The American journal of clinical nutrition, 97(3), 646-652.

Floc'h, C., Cheniti, A., Connetable, S., Piccardi, N., Vincenzi, C., & Tosti, A. (2015). Effect of a nutritional supplement on hair loss in women. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(1), 76-82.